1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Cel mai mare grup imobiliar din Africa de Sud cumpără cu 186 milioane de euro 27% din compania lui Papalekas

Cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, cu un portofoliu de active evaluate la peste 7,5 miliarde de lei, intră pe piaţa din România. Fondul sud-african va cumpăra aproape 27% din Globalworth, controlată de Ioannis Papalekas, care vrea să strângă 200 de milioane de euro pentru finanţarea proiectelor imobiliare de pe piaţa locală. 

02 dec, 2016 | | ECONOMICA.net

Growthpoint Properties Limited şi anumite fonduri şi/sau conturi aministrate de Oak Hill Advisors au stablit termenii la care Growthpoint Properties va subscrie condiţionat 23,3 milioane de acţiuni şi Oak Hill care va subscrie pentru 1,7 milioane de acţiuni din compania fondată şi controlată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, se arată într-un comunicat remis Bursei de la Londra. 

Acţiunile vor fi subscrise la 8 euro pe acţiune în ambele cazuri pentru o majorare de capital totală de 200 milioane de euro, din care contribuţia Growthpoint Properties se ridică la 186,4 milioane de euro. 

Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea proiectului de birouri Globalworth Campus, de la staţia de metrou Pipera, dar şi pentru a continua investiţiile în oportunităţi atractive identificate. 

La 30 iunie, Ioannnis Papalekas deţinea 36,1% din acţiunile companiei. Activele din portofoliul imobiliar al Globalworth valorau 967,5 milioane de euro, la sfârşitul lunii septembrie din acest an.  

Cine este Growthpoint 

Growthpoint a avut iniţial o abordare precaută în ceea ce priveşte pătrundea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în timp ce alte fonduri de investiţii au mizat puternic pe active imobiliare diin Polonia, România, cum este cazul NEPI, dar şi Republica Cehă, Slovacia şi Serbia. 

Fondul şi-a schimbat poziţia datorită stării îngrijorătoare a economiei sud-africane, care nu permite companiilor imobiliare să crească şi să ofere o creştere a dividendelor peste rata inflaţiei. 

"Am fost destul de sceptici la povestea din Europa de Est şi a fost nevoie de documentare, însă am considerat că merită să aruncăm o privire", spune Norbert Sasse, CEO Growthpoint, citat de publicaţia sud-africană Moneyweb. 

Growthpoint este cel mai mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg şi deţine şi adminisrează un portofoliu cu 530 de proprietăţi din care 467 în Africa de Sud, 63 în Australia prin compania de investiţii Growthpoint Properties Australia (GOZ). Fondul mai deţine şi o participaţie de 50% din V&A Waterfront, Cape Town.

CITEŞTE ŞI Papalekas ia 180 de milioane de euro de la pensionarii canadieni pentru finanţarea afacerilor din România 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO