Cel mai mare lanţ de magazine de jucării din SUA, Toys ‘R’ Us, a intrat în insolvenţă

Toys 'R' Us , cel mai mare lanţ de magazine de jucării din SUA, s-a declarat luni seară în insolvenţă, o nouă dovadă a dificultăţilor cu care se confruntă sectorul tradiţional de distribuţie ca urmare a exploziei comerţului online, informează Reuters.
Economica.net - mar, 19 sept. 2017, 13:26
Cel mai mare lanţ de magazine de jucării din SUA, Toys 'R' Us, a intrat în insolvenţă

Într-un comunicat de presă, Toys ‘R’ Us a precizat că a depus cererea de plasare sub protecţia capitolului 11 din legea americană cu privire la faliment, ceea ce înseamnă că în prezent nu mai poate să îşi plătească datoriile. Decizia Toys ‘R’ Us aruncă un semn de întrebare cu privire la viitorul celor 1.600 de magazine şi 64.000 de angajaţi ai companiei având în vedere că vine înaintea sezonului de cumpărături de sfârşit de an care în mod tradiţional este responsabil pentru cea mai mare parte din vânzările grupului.

„Chiar dacă decizia de astăzi nu înseamnă neapărat sfârşitul pentru Toys ‘R’ Us, ea pune capăt unui capitol tumultuos din istoria companiei”, a declarat Neil Saunders, director operaţional la GlobalData Retail.

Cu o cifră de afaceri de aproximativ 11,5 miliarde de dolari în 2016, situează în urma giganţilor americani din domeniul distribuţiei precum Wal-Mart şi Target, fiind mai degrabă un jucător din a doua divizie, precum magazinele Macy’s, ale căror vânzări suferă de pe urma apariţiei site-urilor de vânzări online precum Amazon.

În sectorul vânzărilor de jucătorii, unde Toys ‘R’ Us este lider mondial cu o cotă de piaţă de 23%, dificultăţile cu care se confruntă magazinele tradiţionale sunt şi mai mari. Potrivit firmei de consultanţă Euromonitor, vânzările magazinelor tradiţionale de jucării au scăzut cu un sfert între 2011 şi 2016.

Însă dincolo de concurenţa magazinelor online, Toys ‘R’ Us se confruntă şi cu dificultăţi generate de datoriile sale. În urma preluării sale în anul 2005, într-o operaţiune de tip ‘leveraged buy-out’ (LBO), de către KKR & Co LP, Bain Capital LP şi Vornado Realty Trust, compania Toys ‘R’ Us a ajuns în prezent la datorii pe termen lung de aproximativ cinci miliarde de dolari.

Mai multe bănci, printre care şi JPMorgan, au acceptat să injecteze pest trei miliarde de dolari pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a Toys ‘R’ Us şi a permite companiei să îşi menţină operaţiunile în timpul procedurii de insolvenţă. Însă acest anunţ nu a convins agenţia de evaluare financiară SP Global Ratings, care a coborât ratingul Toys ‘R’ Us la „CCC minus” şi are intenţia de a o retrograda din nou în perioada următoare.

Având în vedere că Toys ‘R’ Us are active de 6,9 miliarde de dolari potrivit celui mai recent raport anual, aceasta este a doua cea mai mare decizie de plasare sub protecţia legii falimentului, după cea din 2002 a grupului Kmart, care la acea dată avea active de 14,6 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează compania printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti,......
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Maia Sandu: Nu avem garanția că Gazprom va repecta contractul de furnizare către Moldovagaz
Autorităţile de la Chişinău nu au certitudinea că furnizorul energetic rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ...