„Peneş Curcanul” se luptă cu creditorii la tribunal. Afacerile sunt în creştere

Compania Galli Gallo, cel mai mare crescător şi procesator de carne de curcan din România, aflat în insolvenţă, aşteaptă decizia instanţei pentru a-şi putea reorganiza business-ul. Între timp, afacerile cresc, iar compania este pe cale să intre pe noi pieţe de export.
Alina Stanciu - joi, 27 mart. 2014, 22:02

Compania SC Galli Gallo, cel mai mare producător şi procesator de carne de curcan din România şi posesoara brandului Peneş Curcanul, aşteaptă decizia Instanţei pentru a-şi putea reorganiza afacerea, după ce, în septembrie anul trecut, şi-a cerut insolvenţa. Cum debitorul a contestat tabelul preliminar al creanţelor, pe rolul Tribunalului Braşov există un proces în urma căruia se va decide ce datorii are de achitat societatea şi ce sumă va primi fiecare dintre creditori. „Suntem în faza de observaţie de către administratorul judiciar desemnat. Nu s-a votat încă un plan de reorganizare pentru că există contestaţii pe rol. Foarte curând vom trece la evaluarea patrimoniului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Şandru, directorul general al companiei. 

Afaceri cu 25% mai mari

Grupul de firme din care face parte Galli Gallo, companie deţinută de oamenii de afaceri Cătălin George Mintean şi Florin Macovei, a încheiat anul trecut cu afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro şi estimează pentru anul acesta o creştere de până la 35 de milioane de euro, adică aproape la nivelul anului 2012. Producătorul vrea ca până la finele anului să producă la toată capacitatea şi să exporte pe alte trei noi pieţe. Din grup mai fac parte SC Broilerom SRL, SC Avicola Codlea&Partenerii şi SC Romad SRL. „Activitatea noastră este în creştere în momentul de faţă. Abatorul sacrifică la 80% din capacitate, cu posibilitateea de creştere ca urmare a sărbătorilor pascale. De asemenea, în cele patru ferme ale grupului sunt 450.000 de efective”, mai spune managerul companiei.

Producătorul deţine la Codlea un abator proiectat la o capacitate de sacrificare de  15.000 de tone pe an, pe care l-a inaugurat în 2010, şi patru ferme de creştere cu o capacitate de circa 1,5 milioane de capete anual. Investiţia companiei în ferme de creştere a curcanilor, logistică, distribuţie, abatorizare se cifrează la peste 25 de milioane de euro. 

Peneş Curcanul în Germania, Anglia şi Kazahstan

În momentul de faţă, Galli Gallo exportă în UE , cu precădere Germania, aproximativ 10% din producţie, dar managementul speră ca, în cel mai scurt timp, să reînceapă să comercializeze şi pe alte pieţe. Targetul este ca la finele anului procentul exporturilor în total cifră de afaceri să fie de aproximativ 15%. „Vom intra, prin traderi,  pe piaţa din Bulgaria, în Kazahstan. De asemenea, suntem în discuţii pentru a vinde în Anglia şi Grecia”, mai spune Şandru. Potrivit acestuia, compania vrea de mai mult timp să îşi comercializeze produsele şi în Rusia, dar va renunţa pentru moment, ca urmare a situaţiei politice din zonă. „Considerăm că, după sărbătători, nivelul activităţii va atinge maximum de capacitate la abator”, ne-a mai spus directorul.

Pe plan local, compania vinde în cele mai mari lanţuri de retail, dar şi printr-un lanţ de magazine dezvoltat în franciză sub brandul Peneş, care are în jur de 100 de unităţi. Din cifra de afaceri totală, la nivelul anului trecut, compania comercializa aici în jur de 15% din producţie.

Ministerul Agriculturii, o cauză a insolvenţei

Potrivit unui raport întocmit de lichidatorul judiaciar Cenţu SPRL, remis ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului, producătorul de carne de curcan a solicitat, în august 2013, deschiderea procedurii generale a insolvenţei motivând prin „starea economică generală dificilă, un dezechilibru financiar însemnat astfel încât compania nu mai poate asigura plata scadentă a tuturor obligaţiilor sale şi gradul de îndatorare ridicat”. Una dintre problemele majorare cu care s-a confruntat societatea în 2013 şi care a debalansat business-ul se referă însă  la subvenţiile de la Ministerul Agriculturii. „Diminuarea de activitate care vine din 2013, în special la venituri din producţie şi vânzare de mărfuri vine în corelaţie cu scăderea lichidităţilor în condiţiile în care o pondere mare din veniturile obţinute în anii anteriori o reprezenta şi subvenţiile legale primite de la Ministerul Agriculturi (3% din total venituri la finele lui 2011 şi 1% în 2012). 

Mai mult, compania avea datorii către  Ministerul Agriculturii, în urma „dosarului” gripa aviară din  2006, dar a fost afectată şi de scandalul cărnii cu antibiotic, motiv pentru care a fost nevoită să scadă preţurile cu 20-30%.  

 Datorii de 53 de milioane de euro

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor din 22.10.2013 şi care a fost contestat în instanţă de către creditori, Galli Gallo are creanţe admise în valoare de 237,7 milioane de lei (52,8 mil de euro), dintre care peste 90 de milioane de lei către CEC Bank (37,8% din total), 21,2 milioane de lei către Ministerul Agriculturii (8,95% din total),13,6 milioane de lei către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală(5,73%). De asemenea, compania trebuia să plătească 1,5 milioane de lei către ANAF, 4 milioane de lei Băncii Intesa Sanpaolo România şi 1,2 milioane de lei Piraeus Bank România.  

Strategie de a încasa subvenţii

Potrivit unui raport al administratorului judiciar, Galli Gallo a dat cu chirie cele patru ferme de creștere a curcanilor, către societatea Bravcod, ce face parte din acelaşi grup. Aceasta pentru a beneficia de subvenţia de creştere a curcanilor. „Motivul pentru care debitoarea a considerat necesară această operațiune este pentru a se obține, de către firma chiriașă, subvenția pentru creșterea curcanilor în conformitate cu prevederile Ordinului nr.239/2012, societatea debitoare nemaicalificându-se pentru obținerea acestor subventii, datorită apariției stării de insolvență. Operațiunea de închiriere a fost demarată în luna Septembrie 2013 (dupa declararea insolvenţei n.red) și a fost încheiată la 15 Octombrie 2013, moment la care a fost preluată ultima fermă de către chiriaș.Strategia pe termen scurt a activității debitoarei prevede realizarea unei strategii de restructurare a activității Galli Gallo, societatea având o activitate specifică și personal specializat și exclusivitatea abatorizării, prelucrării și desfacerii producției de carne de curcan” se arată într-un raport din 7 februarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane de euro potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul......
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Franța persoanelor de peste 55 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Franța persoanelor de peste 55 de ani
Vaccinul de la Johnson & Johnson va fi administrat în Franţa persoanelor de peste 55 ani, la fel cum este cazul deja cu ...
Campania de vaccinare din UE ar putea să fie întârziată cu două luni dacă se renunţă la vaccinul Johnson & Johnson
Campania de vaccinare din UE ar putea să fie întârziată cu două luni dacă se renunţă la vaccinul Johnson & Johnson
O eventuală suspendare a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson ar putea să întârzie ...