1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Cel mai mare transportator de produse petroliere,Conpet Ploieşti, vine pe 5 septembrie pe prima piaţă a Bursei

Acţiunile companiei de transport de produse petroliere prin conducte Conpet Ploieşti se vor tranzacţiona pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), începând de joi, 5 septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Bursei.

28 aug, 2013 | ECONOMICA.net

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că acţiunile transportatorului de produse petroliere prin conducte (şi nu  numai) Conpet Ploieşti (COTE) se vor tranzacţiona pe piaţa principală, cu cea mai severă reglementare, din 5 septembrie.

Conpet se transferă de pe piaţa Rasdaq a BVB, unde acţiunile COTE se tranzacţionează din 2004.

Compania operează Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei şi etanului lichid prin conducte, de peste un secol, sub diverse denumiri şi forme organizatorice, continuând activitatea primului transportator de ţiţei din România.

„Devenim astfel jucători într-un ring unde nu ajung decât premianţii. Consider că avem capabilitatea să facem acest pas. De ce acum? Societatea noastră este solidă şi strategică pentru economia românească şi pentru piaţa petrolieră. Avem proiecte care au nevoie de finanţare, iar cea mai bună metodă pentru a atrage această finanţare este piaţa de capital', a declarat Liviu Ilaşi, directorul general al companie, pentru Agerpres.

El a amintit şi avantajele legate de îmbunătăţirea imaginii unei companii tranzacţionate la categoria I pe bursă.

'Dacă eşti acolo unde sunt marile companii, comportamentul este altul, este vorba despre transparenţa şi deschiderea către piaţă şi mass-media. Comportamentul managementului este cu totul altul. Presiunea listării asupra managementului este benefic pentru rezultatele companiei', a continuat şeful Conpet.

El se aşteaptă ca, imediat după listare, interesul investitorilor pentru acţiunile companiei să crească.

'Se întâmplă pentru că era absolut necesar. Este un moment istoric pentru Conpet', a mai spus Ilaşi.

Acesta a adăugat că transportatorii din sectorul gazelor şi al electricităţii, respectiv Transgaz şi Transelectrica, sunt deja listaţi la bursă, astfel că era timpul ca şi transportatorul de ţiţei să li se alăture.

Din 1991, CONPET este înregistrată ca societate comercială pe acţiuni, iar din anul 2004 acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ.

Compania a raportat în primul semestru al anului 2013 un profit net de 25,8 milioane lei (5,8 milioane euro), în creştere cu 25,7% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BVB.

Conpet Ploieşti (COTE) este a doua cea mai mare companie de pe RASDAQ în ceea ce priveşte valoarea capitalizării: 369 milioane de lei.

Acţionarul majoritar este statul, prin Ministerul Economiei, iar Fondul Proprietatea are aproape 28% din acţiuni.

„Apreciez în mod deosebit deschiderea conducerii companiei CONPET care ne-a solicitat sprijinul în procesul de pregătire pentru transferul pe piața reglementată. A beneficiat de suportul bursei prin Institutul de Guvernanţă Corporativă. În cadrul acestui program, specialiști ai pieței de capital au mers la Ploiești în lunile anterioare transferului pentru a susține prezentări, iar trainingul s-a realizat pe mai multe nivele, de la management până la ofițerii pentru relația cu investitorii." a afirmat Lucian Anghel, președinte BVB.


CONPET este cea de a doua companie care se transferă în acest an de pe RASDAQ pe piața reglementată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO