1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Economie

Cel mai riscant pariu de investiţii. Marea Neagră a înghiţit deja 1,3 miliarde dolari

Peste 1,3 miliarde de dolari au fost „înghiţite“ de adâncurile Mării Negre de la începutul lucrărilor de explorare făcute de gigantul ExxonMobil în parteneriat cu Petrom , cea mai mare companie românească, în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. Din această sumă, 255 de milioane de dolari au fost câştigate de companii româneşti sau străine, dar înregistrate totuşi în România.

07 iun, 2014 | ECONOMICA.net

Grup Servicii Petroliere este singura companie românească 100% care a avut de câştigat din programul de explorare din Marea Neagră derulat de americanii de la ExxonMobil alături de Petrom, adjudecându-şi contractele cu o valoare totală de 40 de milioane de dolari. Restul banilor s-au dus către companii americane, norvegiene, cipriote, scoţiene sau italiene.


„Dat fiind faptul că proiectul se desfăşoară în premieră în România, pentru această fază a operaţiunilor oferta furnizorilor locali a fost limitată. Totuşi, pentru operaţiunile desfăşurate până la data prezentă s-au încheiat un număr importat de contracte cu furnizori locali pentru o serie de servicii, cum ar fi: servicii de prospec­ţiune geotehnică şi geofizică, închi­riere bază de operare, vase de aprovizionare pe mare, gestionarea de­şeurilor“, spun reprezentanţii ExxonMo­bil.
Programul Neptun este cel mai avansat program de explorare la mare adâncime din Marea Neagră, deşi statul român a dat în censiune şi alte perimetre. Din a doua jumătate a acestui an cele două companii vor iniţia o nouă etapă a programului după ce prima sondă forată Domino-1 a identificat o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi.


Această cantitate este suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al României pentru 4 ani de zile, dacă se ia un factor de recuperare de 70%.
 
Investiţiile se împart la doi
„ExxonMobil deţine 50% participaţie în perimetrul de apă adâncă XIX Neptun, iar societatea OMV Petrom deţine restul de 50%, fiecare participând cu 50% la investiţiile necesare. În calitate de cotitular şi operator pentru operaţiunile derulate în zona de apă adâncă a perimetrului XIX Neptun, ExxonMobil are calitatea de autoritate contractantă pentru serviciile şi echipamentele achiziţionate prin licitaţii publice“, au mai spus repre­zentanţii ExxonMobil.

 

Citeşte mai mult pe ZF.RO

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO