Cel puţin 18 morţi în atentatul de la Beirut

Cel puţin 18 persoane au fost ucise, joi, în cel mai sângeros atentat din ultimele trei decenii comis la periferia de sud a Beirutului, fieful Hezbollah, mişcare ce luptă împotriva insurgenţilor din Siria alături de regimul lui Bashar al-Assad, relatează AFP.
Economica.net - vin, 16 aug. 2013, 12:47

Puternica explozie, revendicată de o grupare necunoscută care se declară afiliată rebelilor sirieni, are rezonanţa unei sfidări la adresa şefului mişcării şiite Hassan Nasrallah, care a afirmat cu o zi înainte că a luat măsuri pentru a evita un al doilea atentat după cel din 9 iulie în acest cartier.

Potrivit unui bilanţ al Crucii Roşii, publicat la ora 22.00 (22.00 ora României), cel puţin 18 persoane au fost ucise şi aproximativ 250 rănite în deflagraţia produsă la o intersecţie din Roueiss, un sector rezidenţial şi comercial foarte populat de la periferia şiită.

Un locuitor a povestit pentru un post de televiziune libanez că a văzut o furgonetă care s-a întors de trei ori în acest sector, ca şi cum căuta un loc pentru a parca, înainte de a exploda în plină stradă. Un alt martor ocular a vorbit despre un adevărat „seism”.

Un fotograf al AFP a văzut maşini în flăcări, cadavre carbonizate şi clădiri incendiate care obligau pompierii să folosească scările pentru a scoate afară locatarii blocaţi în apartamente. Unii purtau măşti de gaze pentru a nu se asfixia.

Persoane din cadrul serviciilor de securitate ale Hezbollah, în civil, erau prezente în masă în apropierea zonei, unde anchetatorii căutau indicii în mijlocul unei grămezi de carcase de maşini carbonizate.

Postul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar, a prezentat imagini cu o mulţime panicată şi furioasă strânsă la faţa locului.

„Terorismul loveşte din nou periferia sudică”, a comentat prezentatorul Al-Manar, în opinia căruia partidul şiit „plăteşte preţul poziţiei sale”.

Hezbollah, un aliat al regimului Assad, care luptă de mai multe luni împotriva rebelilor în Siria, a devenit oaia neagră a insurgenţilor sirieni, majoritatea sunniţi.

Preşedintele libanez Michel Sleimane a condamnat atentatul „terorist”, „criminal” şi „laş”, care poartă, potrivit lui, „amprenta Israelului”, inamicul jurat al Hezbollah.

Ministrul sirian al Informaţiilor, Omrane al-Zohbi, a denunţat, de asemenea, „cu fermitate” atentatul, apreciind că este „un serviciu adus inamicului israelian”.

Analistul şi expertul Hezbollah, Waddah Charara, a avansat, de asemenea, pista israeliană.

„Acest atentat se înscrie în linia războiului dintre Israel şi mişcarea şiită, care s-a tradus recent prin incursiunea soldaţilor israelieni în teritoriul libanez”, a declarat el. „Statul evreu şi Hezbollah fac schimb în prezent de mesaje explozive”.

La New York, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi Consiliul de Securitate au „condamnat” acest atentat.

Potrivit unui comunicat al ONU, Ban „cere insistent, în această perioadă de tensiuni intense, tuturor libanezilor să rămână uniţi, să se ralieze în spatele instituţiilor statului şi să păstreze securitatea şi stabilitatea” ţării.

La rândul său, Consiliul de Securitate le-a cerut libanezilor „să se abţină de la orice implicare în criza siriană”, subliniind „necesitatea de a urmări în justiţie responsabilii” acestui „act odios”.

Atentatul de joi este cel mai sângeros comis la periferie de la tentativa de asasinare, în 1985, de către CIA a lui Mohammad Hussein Fadlallah, Ghidul spiritual al Hezbollah la momentul respectiv, care s-a soldat cu aproximativ 80 de morţi.

Acesta este, de asemenea, şi cel mai sângeros atentat comis la Beirut în perioada de după războiul civil, după cel din 2005 împotriva premierului Rafic Hariri, soldat cu 23 de morţi.

Liderul Hezbollah urmează să vorbească vineri, cu ocazia unei ceremonii prevăzute înaintea atentatului, pentru comemorarea încheierii războiului din 2006 cu Israelul.

Shimon Peres respinge acuzaţiile privind implicarea Israelului în atentatul din Liban

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a respins acuzaţiile făcute de omologul său libanez, Michel Sleimane, referitoare la implicarea statului evreu în atentatul comis la Beirut, informează AFP.

„Sunt surprins că preşedintele libanez a declarat din nou că Israelul este responsabil. De ce este acuzat Israelul când mişcarea Hezbollah zdrobeşte oasele Libanului şi omoară oameni în Siria?”, a întrebat Peres.

„Israelul nu are nicio legătură cu situaţia din Liban”, a adăugat Peres.

Te-ar mai putea interesa și
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton DRIM Daniel Distribuție FMCG, își capitalizează afacerile din România......
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a fost avariată acum șase luni din motive neelucidate
Conducta de gaze naturale Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia, a fost repusă în funcțiune. Instalația a ...
Gazoductul submarin Balticconnector, care leagă Finlanda şi Estonia, prin Marea Baltică, a fost repus în funcţiune luni, ...