Cele 10 cifre care arată slăbiciunea Europei

Criza migranţilor, creşterea economică anemică, sfidarea din partea propriilor cetăţeni, lipsa anvergurii pe plan global, norme absurse pentru produsele puse în vânzare. Acestea sunt câteva dintre realităţile care arată slăbiciunea Uniunii Europene şi care i-a făcut pe jurnaliştii publicaţiei franceze Capital să întocmească un inedit top 10 al cifrelor care arată cât de slabă este Europa astăzi.
Economica.net - sâm, 12 mart. 2016, 15:18

Cu 508 milioane de locuitori, Uniunea Europeană este un teritoriu mai populat decât Statele Unite şi Rusia la un loc. Este, de asemenea, prima putere economică a lumii: 24% din PIB-ul global, faţă de 22%, cât revin Chinei şi Statelor Unite. Totuşi:

32% dintre europeni şi-ar dori ca ţara lor să părăsească Uniunea, potrivit unui sondal Gallup. Procentul sare la 40% în Danemarca, Suedia sau Italia. Iar pentru zona euro, realitatea e şi mai rea: un cetăţean din doi ar dori revenirea la vechea monedă a ţării sale.

70% dintre francezi cred că statele bogate ale Europei plătesc prea mult pentru cele sărace. Acum 20 de ani, procentul era de doar 54%.

1 milion de imigranţi din Africa şi Asia au intrat anul trecut în spaţiul Schengen, în special prin Grecia. Iar fluxul de imigranţi nu se va opri aici: chiar Comisia a estimat că, până în 2017, Uniunea Europeană va mai primi 3 milioane de refugiaţi.

3.000 de euro costă retrimirea în ţara de origine a unui imigrant de către Frontex, poliţia de frontieră a Uniunii Europene. Bugetul Frontex este de doar 143 de milioane de euro, iar agenţia are doar 500 de angajaţi.

1,6% este creşterea economică prognozată de FMI pentru Uniunea Europeană în acest an. O creştere insuficientă în raport cu cea a Statelor Unite

230.000 de lucrători străini vin în fiecare an în Franţa, spre exemplu. Valul de euroscepticism creşte din ce în ce mai mult în ţările bogate, pentru că salariile mici pe care vin aceştia să muncească îi fac să fie acuzaţi de concurenţă neloială

9,6 miliarde de dolari trebuie să plătească BNP Paribas, una dintre cele mai mari bănci din Europa, drept amendă Trezoreriei americane. În caz contrar, nu va mai putea opera în SUA. Motivul; a intermediat tranzacţii financiare, făcute în doari, pentru state aflate sub embargou american, cum ar fi Cuba, Iranul sau Sudanul.

9,6% este taxa vamală pe care China o impune, în medie produselor europene. Invers, taxa impusă de UE pentru mărfurile chinezeşti este de doar 5,3%. Asta pe lângă faptul că China îşi devalorizează moneda şi impune companiilor europene să se alieze cu firme locale dacă vor să intre pe piaţa din China

8 metri cubi este debitul maxim de apă pe care trebuie să îl permită para unui duş, iar aceasta este o reglementare de conformitate la nivel european, fără de care banalul duş nu poate fi vândut în Europa. O exemplificare a reglementărilor absurde.

63 de grade. Este temperatură minimă la care trebuie ţinute farfuriile de metal de către cei care vând preparate calde. Reglementarea face parte dintr-un set de reguli privind igiena, care datează din 2005.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...