1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

News

Cele două Corei au reluat negocierile în vederea redeschiderii complexului industrial Kaesong

Cele două Corei au reluat luni negocierile cu privire la redeschiderea complexului industrial Kaesong, care a devenit o adevărată piatră de încercare în relaxarea tensiunilor din peninsulă, relatează AFP.

15 iul, 2013 | Mediafax

Negocierile au fost reluate către ora locală 10.00 (4.00, ora României) şi au loc după alte două reuniuni, luna aceasta, care nu au fost suficiente în vederea unei apropierei a poziţiilor asupra unei redeschiderii pe termen a complexului, închis în mod unilateral la începutul lui aprilie de către Phenian, în plină perioadă de tensiune între cele două ţări.

"Voi face tot ceea ce este posibil pentru a redeschide Kaesong şi a-l transforma într-un parc industrial internaţional", a declarat pentru jurnalişti Kim Ki-woong, şeful diplomaţiei sud-coreene.

Phenianul şi Seulul vor să repornească această zonă de activităţi industriale considerată crucială atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru întreprinderi sud-coreene care au pierdut milioane de dolari după plecarea celor aproximativ 53.000 de muncitori nord-coreeni.

Aceste negocieri au loc după mai multe luni de tensiuni puternice în peninsula coreeană, în urma unor ameninţări proferate de către Coreea de Nord, a cărei economie este afectată de o consolidare a sancţiunilor impuse de către ONU după ce a efectuat un test nuclear în februarie.

Cele două ţări refuză amândouă să îşi asume responsabilitatea acestei crize, iar regimul nord-coreean nu vrea să se angajaeze că nu va mai închide în mod arbitrar complexul în cazul unor noi tensiuni.

Cu scopul de a reduce acest risc, Coreea de Sud doreşte să aducă întreprinderi străine în complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră, pe teritoriul nord-coreean.

Coreea de Nord a avertizat sâmbătă că de situaţia complexului Kaesong depinde viitorul relaţiilor intercoreene.

"Nu se poate înregistra vreun progres în relaţiile intercoreene, dacă problema complexului industrial Kaesong nu este soluţionată", a avertizat regimul într-un comunicat difuzat de presa oficială.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO