Cele mai ieftine credite de consum sunt tot scumpe

După ce BNR a decis că riscul valutar nu mai are ce căuta în creditele de consum, ci doar în cele imobiliare, românii au rămas doar cu finanţările în lei, şi acelea limitate la maximum cinci ani. Creditul în lei a rămas singura opţiune pentru satisfacerea nevoilor personale în rate, chiar dacă dobânzile au mai scăzut în ultimii ani.
Mihai Banita - joi, 25 iul. 2013, 21:05
Cele mai ieftine credite de consum sunt tot scumpe

Chiar şi în cazul celor mai atractive oferte, clienţii trebuie să restituie băncii cu o treime peste suma împrumutată la un credit pe cinci ani.

Dobânda medie efectivă în piaţă la creditele noi era de 15,2% în luna mai, şi a înregistrat o scădere foarte mică, de 0,6 pp, faţă de nivelul înregistrat în ianuarie 2012, când a intrat în vigoare regulamentul restrictiv al BNR. Băncile pun 10 puncte procentuale peste dobânda oferită la depozite – o marjă de câştig substanţială, în cazul în care debitorii îşi achită ratele lunare. În perioada de aur a creditului de consum, anii 2007-2008, dobânzile la lei erau de 17-18%, aşa că nici raportat la acea perioadă lucrurile nu s-au îmbunătăţit semnificativ, în ciuda scăderii dobânzii cheie.

Ce oferte au băncile

Cea mai ieftină ofertă este cea de la ING Bank, unde dobânda anuală efectivă (DAE) este de 12,4% (Robor 6M + 6 puncte procentuale). Pentru asta, clientul trebuie să îşi încaseze veniturile în contul de la ING, şi să îşi facă asigurare de viaţă cu ING Asigurări.

La un credit de 10.000 de lei pe cinci ani, rata lunară este de 214 lei. La acordarea creditului, clientul trebuie să plătească un comision de 205 lei, fără să mai existe alte comisioane lunare sau anuale, afară de asigurarea de viaţă. După cei cinci ani de plată, clientul returnează băncii un total de 13.183 de lei, potrivit calculelor realizate cu comparatorul conso.ro.

ING a scos de tot din ofertă creditele în euro pentru populaţie.

A doua cea mai bună ofertă este cea a Millennium Bank. DAE de 12,6%, un comision de acordare de 250 de lei şi o rată lunară de 216,5 lei pentru creditul de mai sus. Suma totală de rambursat este de 13.241 de lei. De asemenea, clientul trebuie să îşi încaseze salariul prin Millennium, dacă vrea această dobândă.

Ce de-a treia ofertă vine de la Volksbank – DAE de 12,7%, dobândă fixă. Banca nu percepe un al comision afară de cel de rambursare anticipată de 0,5-1%. De asemenea 5% din dobânda plătită de client se întoarce la acesta, sub formă de bonus, într-un cont de economii.

Rata lunară la un credit de 10.000 de lei este de 222,4 lei şi suma totală de rambursat în cinci ani este de 13.346 de lei.

Piraeus Bank are o ofertă similară ca nivel de dobândă: DAE de 12,71% (Robor 3M + 7,5 pp). În condiţiile în care restanţele la credite sunt mari în acest moment, Piraeus recompensează clienţii care îşi plătesc ratele la timp. La fiecare 12 luni din credit, marja de dobândă scade cu 0,5 pp.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...