De ce e anemică bursa română: 82% din PIB lipseşte. „Ar fi bine să putem cumpăra eMag, RCS&RDS sau Sanador”

Sectoarele economice care asigură 82% din produsul intern brut al României nu sunt reprezentate în cel mai important indice al Bursei de de Valori Bucureşti (BVB), scrie Răzvan Rusu, directorul de investiţii al Certinvest, într-un articol trimis la redacţie ECONOMICA.NET. Investitorii îşi doresc să cumpere acţiunile liderilor sectoarelor nereprezantate.
Adrian N. Ionescu - mie, 16 iul. 2014, 21:11
De ce e anemică bursa română: 82% din PIB lipseşte.

„Ar fi bine să putem cumpăra de la bursă acţiuni ale unor lideri din domeniu precum eMag, RCS&RDS, sau Sanador„, a declarat Răzvan Rusu, directorul de investiţii al Certinvest, pentru ECONOMICA.NET, în completarea articolului trimis la redacţie. Certinvest este cea mai mare societate de administrare a investiţiilor independentă de un grup financiar.

Directorul Certinvest crede „că pentru liderii sau competitorii de top din fiecare segment de piaţă există premise pentru a întruni condiţiile necesare unei listări de succes, din care să aibă de câştigat atât investitorii, cât şi antreprenorii”.

Cele mai importante sectoare economice care contribuie la formarea PIB sunt Comerţul (cu 13,8%), Agricultura (12,5%), Industria prelucrătoare (11,3%), Transporturile şi telecomunicaţiile (10,1%) şi Tranzacţiile imobiliare (8,7%).

 

Nici unul dintre sectoare reprezentative din PIB nu este, însă, reprezentat şi în structura indicelui BET, cel mai important al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), constată Răzvan Rusu.

Doar companiile din energie (inclusiv petrolul), băncile, fondurile de investiţii şi companiile de utilităţi fac parte din BET, care măsoară variaţia preţurilor celor mai importante 10 companii de la BVB, cu excepţia societăţilor de investiţii financiare (SIF).

„Mai important decât listările statului este să vedem companii antreprenoriale că îşi doresc să se listeze (la cota BVB, n.r.), în special din domeniile de activitate subreprezentate în indici sau la bursă în general, cum ar fi IT sau sănătate”, spune Răzvan Rusu.

Listările de stat au adus la cota BVB companii care sunt „în cea mai mare parte, vitale pentru economia României”, dar lipsa unor sectoare de activitate importante din cel mai important indice bursier, „şi mai apoi din Bursă, în ansamblul său, este o provocare sistemică atât pentru aceasta, cât şi pentru investitori”.

„Pentru investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii, asigurări etc., obiectivul pe termen lung trebuie să fie construirea unui portofoliu diversificat pe industrii. O astfel de concentrare pe patru sectoare mari de activitate induce un risc sistemic în portofoliile investiţionale şi, de cele mai multe ori, investitorii vor fi determinaţi să caute diversificarea în pieţele internaţionale de capital”, explică Răzvan Rusu.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...