1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2014

Şi anul acesta, companiile Globalworth şi NEPI au fost cele mai active în piaţă, cu noi achiziţii de activele imobiliare. Au fost însă şi tranzacţii care au marcat noi maxime pe piaţa din România. 

31 dec, 2014 | | ECONOMICA.net

Cea mai mare tranzacţie pe un singur activ

De departe, cea mai mare tranzacţie înregistrată până acum, pentru un singur activ imobiliar, este preluarea mallului Promenada de la Raiffisen Evolution de către NEPI. Nota de plată: 150 de milioane de euro. Mallul corporatiştilor, aşa cum a mai fost numit, a fost deschis pe 17 octombrie 2013, şi se află în apropiere de Sky Tower şi staţia de metrou Aurel Vlaicu.

Papalekas a cumpărat cele mai multe clădiri de biouri în timp record

În timp ce NEPI şi-a extins operaţiunile pe segmentul de retail, Globalworth mizează pe clădiri de birouri. Compania fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, şi listată la Bursa de la Londra, a achiziţionat trei clădiri de birouri în mai puţin de o lună. Este vorba de clădirile: Green Court A (44 milioane euro), Nusco Tower (46 milioane euro) şi UniCredit Tower(43 milioane euro). 

Auchan a dat 261 milioane de euro pe spaţiile a 12 unităţi

Grupul francez Auchan a finalizat în acest an preluarea a 12 hypermarketuri şi galerii comerciale, într-o tranzacţie care se ridică la 261 de milioane de euro. Auchan a preluat astfel spaţiile în care funcţionează două unităţi în Bucureşti, iar restul în orasele din ţară. Suprafaţa totală a portofoliului preluat de francezi este de 200.000 mp de spaţiu de vânzare, potrivit informaţiilor din piaţă.

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2013

Cea mai mare refinanţare a unui proiect imobiliar

AFI Europe a semnat în vara acestui an un acord de finanţare cu consorţiul format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank pentru refinanţarea centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. Valoarea finanţării este de 220 de milioane de euro, potrivit Mediafax

AFI Palace Cotroceni a fost inaugurat în 2009 şi a implicat o investiţie de 300 de milioane de euro, din care 234 milioane de euro a reprezentat finanţare de la Hypo Real Estate, intrată în portofoliul statului german. Creditul a fost scadent la 25 mai, însă AFI Europe a obţinut o amânare a termenului de rambursare a creditului cu încă două luni.

CITEŞTE ŞI Cele mai importante evenimente imobiliare din 2012 

Cea mai mare tranzacţie pe segmetnul industrial 

Austriecii de la CA Immo au vândut anul acesta parcul logistic Europolis Logistic Park celor de la Point Park Properties. Valorea tranzacţie este estimată la 120 milioane de euro. Parcul logistic din București este cel mai mare dintre cele trei active nou achiziționate de P3, având o suprafață de 215,000 m2 de spații ocupate aproape în totalitate, dar și un teren de 40 de hectare pentru dezvoltare.

Cea mai mare relocare 

Cu dezvoltatori care investesc masiv în noi clădiri de birouri şi cu chiriaşi care caută şă-şi concentreze operaţiunile într-un singur loc, anul 2014 a fost anul relocărilor pe piaţa din Bucureşti. Cea mai mare relocare este cea iniţiată Telekom România.  Operatorul a semnat un contract de închiriere pentru o suprafaţă de 25.000 mp pe o perioadă de zece ani cu Globalworth, care a început lucrările la un parc de birouri de peste 100.000 mp deasupra staţiei de metrou Pipera. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO