Cele mai mari domenii angajatoare: IT şi retail. Ce domenii se află la polul opus

Domenii precum IT, BPO, producţie sau retail au înregistrat un număr semnificativ de angajări în 2016, în timp ce candidaţii au găsit cu greu un loc de muncă în agricultură, istorie şi geografie, potrivit datelor transmise de Smartree.
Economica.net - vin, 17 feb. 2017, 06:48
Cele mai mari domenii angajatoare: IT şi retail. Ce domenii se află la polul opus

„Anul trecut, domenii precum IT, BPO, producţie şi retail au condus în topul industriilor care au oferit cele mai multe locuri de muncă. De asemenea, automotive, logistică şi medical sunt alte segmente unde candidaţii nu au fost nevoiţi să caute prea mult un job”, a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

Conform companiei, trendul recrutărilor pe aceste segmente se va păstra şi în 2017.

În ceea ce priveşte cele mai bine plătite poziţii, în funcţie de industrie, în 2016, domeniul software a rămas pe locul întâi în top, însă nu departe de automotive unde, pentru funcţii specializate, precum ingineria mecanică, sunt oferite salarii foarte atractive.

„Pe lângă remuneraţia oferită, companiile au lărgit gama de beneficii, incluzând o varietate de alte noi facilităţi care pot motiva oamenii. Drept urmare, pe lista de noi beneficii se află de la clasica asigurare medicală, abonamente la sălile de sport, până la săli de relaxare la birou, grădiniţe pentru copiii angajaţilor, programul flexibil, inclusiv posibilitatea de a lucra de acasă, abonamentele la biblioteci sau alte activităţi sociale”, a mai spus Raluca Peneş.

În topul oraşelor cu cele mai multe angajări anul trecut se află Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Timişoara. La polul opus, zona de Est a ţării înregistrează cea mai mică dezvoltare, din cauza faptului că este regiunea cel mai puţin industrializată. Totuşi, aceasta s-a remarcat, în 2016, prin propunerea de proiecte de relocare, în special în vestul ţării.

„Companiile au avut adevărate dificultăţi în a găsi angajaţi, mai ales în producţie, în zona de Vest a ţării, aşa că au optat pentru relocarea unor angajaţi aflaţi în judeţele din Estul sau Nord-Estul României”, a mai afirmat reprezentanta Smartree.

Dezvoltarea economiei şi atragerea de noi investitori în ţară sunt principalii factori care au dus la evoluţia pieţei de muncă. Numărul locurilor de muncă a crescut, comparativ cu alţi ani, prin prisma companiilor multinaţionale care au intrat în România, în special pentru tinerii absolvenţi aflaţi la început de carieră.

„În 2016, piaţa forţei de muncă s-a resimţit ca fiind una mult mai dinamică decât în 2015, atât din punct de vedere al angajatorilor, cât şi al angajaţilor. Din păcate, însă, companiile nu au fost pregătite să prevadă, să asigure şi să menţină necesarul de personal. Astfel, angajaţii din anumite industrii s-au văzut în situaţia de a primi oferte de la mai multe companii, în acelaşi timp”, a continuat Raluca Peneş.

Totodată, din cauza deficitului şi a fluctuaţiei de personal, dar şi pentru a reuşi să asigure volume mari de angajaţi în intervale scurte de timp, departamentele de HR au fost nevoite să accelereze procesele de recrutare. În acelaşi timp, organizaţiile au început să fie tot mai deschise şi mai receptive la programele de retenţie şi de fidelizare ale angajaţilor interni.

„Trendul de creştere al pieţei muncii va fi prezent şi în 2017. Multinaţionalele care şi-au făcut anunţată intrarea pe piaţa din România vor avea nevoie de foarte mult personal, se va recruta masiv”, a încheiat Raluca Peneş.

Compania Smartree activează în România pe piaţa de externalizare a proceselor de HR şi oferă o gamă completă de servicii de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanţă în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...