Cele mai mari firme de investiţii din lume pariază în România pe acţiunile băncilor şi pe cele energetice

Acţiunile BRD şi ale Băncii Transilvania (TLV) au beneficiat de interesul pe care marile case de investiţii ale lumii l-au acordat băncilor în acest an. Blackrock, cel mai mare administrator de investiţii din lume a pariat prin trei fonduri pe acţiunile BRD. Cu unul dintre fonduri a luat şi acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Plasate tot în Top 10 mondial, Invesco şi Eurizone au preferat doar TLV. Preferate sunt şi acţiunile energetice.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 aug. 2015, 21:01
Cele mai mari firme de investiţii din lume pariază în România pe acţiunile băncilor şi pe cele energetice

Cei mai mari administratori de investiţii din lume au pariat, în general, pe bănci în acest an, contând pe însănătoşirea bilanţurilor lor şi pe relansarea creditării. Fondurile de investiţii BlackRock Emerging Europe şi Blackrock Frontiers Investment Trust au 4,1%, respectiv 3,8% din valoarea portofoliilor lor în acţiunile BRD –  Groupe Societe Generale.

Valoarea deţinerilor de acţiuni BRD ale celor două fonduri era de peste 10 milioane de lire sterline (aproape 15 milioane de euro) la 30 iunie 2015 (respectiv de 3,8 şi 6,5 milioane lire sterline).

Cele două fonduri sunt administrate de Blackrock şi sunt dintre cele mici. Valoarea totală a activelor aflate sub managementul celor 135 de echipe de administratori ai corporaţiei se ridică la 4,72 trilioane de dolari, potrivit datelor din 30 iunie.

Un alt fond Blackrock, iShares MSCI Frontier 100 ETF, are acţiuni BRD de 3,5 milioane de euro, dar şi acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV) de 8,1 milioane de euro.

TLV este şi în portofoliul unui fond relativ mic al Eurizon, care are în administrare active de 255 de miliarde de euro. Fondul Eurizon Easyfund Equity Eastern Europe are în acţiunile Băncii Transilvania (TLV) aproape 4% din activele sale de 13 milioane de euro şi în total 9,6% în acţiuni româneşti.
 
La rândul său Invesco, cu active totale de peste 730 de de miliarde de euro, are acţiuni TLV de 4,6 milioane de euro.

Fondurile de investiţii străine preferă şi acţiunile energetice. Blackrock Frontiers Investment Trust are acţiuni Romgaz (SNG) de 6,4 milioane de euro, potrivit celor mai recente date.

Fondul Blackrock, iShares MSCI Frontier 100 ETF, are în acţiuni româneşti peste 4,2% din activele sale de 530 de milioane de euro, adică peste 22 de milioane de euro, potrivit datelor din 30 iunie 2015. Fondul urmăreşte portofoliul Indicelui MSCI Frontier 100 şi are acţiuni Romgaz (SNG) de 3,7 milioane de euro,  Electrica (EL, 3,2), OMV Petrom (SNP, 2,8) şi Transgaz (TGN, de 2,6 mil. euro).

Dintre marile case de investiţii ale lumii, în România mai este activă şi Franklin Tempelton, administratorul Fondului Proprietatea. De asemenea, mai sunt prezente firme mai mici europene din Suedia, Olanda şi ţările baltice.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...