Cele mai mari pensii militare: 40 de români, majoritatea magistraţi pensionaţi, iau pensii care depăşesc 20.000 de lei brut pe lună

În luna iunie, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării a plătit 40 de pensii militare care depăşesc 20.000 de lei brut, arată un document oficial al instituţiei, obţinut de ECONOMICA.NET. Majoritatea pensionarilor militari cu cele mai mari pensii din Apărare sunt magistraţi militari. Pensiile militare sunt plătite doar de la bugetul de stat, alimentat din taxele şi impozitele plătite obligatoriu de toţi contribuabilii din România. 
Cristina Şomănescu - mar, 01 aug. 2017, 07:50
Cele mai mari pensii militare: 40 de români, majoritatea magistraţi pensionaţi, iau pensii care depăşesc 20.000 de lei brut pe lună

ECONOMICA.NET a intrat în posesia unui document oficial al Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, în care sunt enumerate cele mai mari pensii militare pentru limită de vârstă, plătite de instituţie în luna iunie. 

40 de militari pensionaţi au avut în luna iunie pensii pentru limită de vârstă care depăşesc 20.000 de lei brut. Majoritatea acestora sunt magistraţi militari pensionaţi, arată datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării, obţinute de Economica

Cea mai mare pensie militară pentru limită de vârstă, plătită în iunie 2017 de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării, ajunge la aproape 33.400 de lei brut, arată datele instituţiei, obţinute de Economica. A doua cea mai mare pensie militară pentru limită de vârstă, plătită în iunie 2017 de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării, e de aproape 31.900 de lei brut. Ambii pensionari cu cele mai mari pensii militare plătite în iunie sunt magistraţi militari, arată datele instituţiei, care au intrat în posesia Economica.

Datele noastre se referă doar la beneficiarii de pensii militare, plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a MApN. În afară de această instituţie, alte două Case de Pensii Sectoriale – ale MAI şi SRI – plătesc pensii militare. 

Toţi contribuabilii cotizează obligatoriu – prin taxele şi impozitele plătite la stat – la pensiile militare, care sunt plătite doar din bugetul de stat.

„Pensiile militare de stat se plătesc de la bugetul de stat. Casa de Pensii Sectorială a MApN nu primeşte bani de la bugetul asigurărilor sociale sau din alte surse de finanţare”, au răspuns pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale.

Aproape 79.000 de oameni încasează pensie militară de la Casa de Pensii a MApN. 

“În evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 78.932 de beneficiari de drepturi de pensii şi alte drepturi sociale, dintre care 78.803 de persoane beneficiază de pensii militare de stat: pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş, iar 129 de persoane beneficiază de alte drepturi de asigurări sociale – nu au pensii”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MApN.
Numărul beneficiarilor de pensii militare este însă mai mare, pentru că include şi beneficiarii de pensii militare, care sunt plătiţi de Casele de Pensii Sectoriale ale MAI şi SRI.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit 60 de ani, adică vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile militare sunt reglementate prin Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57 din 2015.

Unul dintre principiile de bază ale Legii pensiilor militare ( nr. 223 din 2015) este cel al recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, şi de familiile acestora pe timpul carierei.

Anomalia pensiilor militare: articolul nr. 60 din Legea pensiilor militare prevede creşterea pensiilor ori de câte ori se majorează salariile militarilor aflaţi în activitate.

În prezent, pensiile militare sunt mai mari decât salariile pe care le-au avut beneficiarii, datorită unei prevederi de lege care spune că pensiile militare cresc în raport cu majorările salariale ale celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii speciale. 

Art. 60:
(1)  Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la  art. 29, 30  şi  108,  şi în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
a)  potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b)  în funcţie de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor  art. 28  pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
(2)  În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate.

Liviu Dragnea a declarat ieri, 31 iulie, că mecanismul actual de calcul al pensiilor speciale este „destul de ciudat”.

„Ni s-a explicat un mecanism care e destul de ciudat şi nu mai este întâlnit în alte ţări, anume dacă cineva din cadrul acestor categorii de pensionari iese la pensie cu o pensie care poate ajunge cu 100 şi ceva la sută faţă de salariu, se ajunge şi până la 131%. Problema e că în momentul în care un individ a ieşit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare X azi, peste 2 ani, peste un an, pensia i se măreşte, dacă s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul, se poate ajunge la creştere de până la 50%, adică 150%”, a spus liderul PSD, potrivit News.ro. 

„Riscul foarte mare e ca, dacă nu se intervine, impactul bugetar care azi e de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale, să poată să ajungă la 10 miliarde, la 11 miliarde în doi ani, poate la 15 miliarde în doi ani. În ritmul acesta, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând şansa statului român să continue creşterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit News.ro.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că până la sfârşitul acestei săptămâni va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale ale MApN, MAI şi SRI nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate, ci vor creşte doar în raport cu rata inflaţiei. Ordonanţa de Guvern ar urma să intre în vigoare în jur de 15 septembrie, a spus Ministrul Muncii.

‘Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate’, a explicat Olguţa Vasilescu într-o intervenţie la Antena 3, potrivit Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat datorită prețurilor mari actuale
Gazprom nu se grăbește să obțină aprobările pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2. Are prea mult de câștigat ...
Profitul record înregistrat de Gazprom în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a preţurilor ridicate la gaze ...
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Rafila: Certificatul verde nu va fi impus pentru participarea la slujbele religioase. E o opinie unanimă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că certificatul verde nu va fi utilizat la slujbele religioase, ...
Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. Nu s-au stabilit însă până acum sumele alocate
Guvernul va aloca bani pentru subvenționarea energiei termice furnizate în București, Constanța și alte localități. ...
Guvernul va iniţia un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale ...