Cele mai mari pensii stabilite doar în funcţie de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar

Cea mai mare pensie plătită doar în funcţie de principiul contributivităţii depăşeşte 33.000 de lei brut în luna iulie. Peste 27.000 de români au avut, în iulie, pensie de peste 5.000 de lei brut, stabilită doar în funcţie de cât au contribuit la Bugetul Asigurărilor Sociale, arată o statistică Economica.net, făcută pe baza datelor primite de la Casa Naţională de Pensii. 
Cristina Şomănescu - Dum, 18 oct. 2020, 18:40
Cele mai mari pensii stabilite doar în funcţie de contributivitate: opt români iau peste 25.500 de lei brut lunar

Economica.net a obţinut de la Casa Naţională de Pensii Publice lista celor mai mari 20 de pensii civile, stabilite doar în funcţie de principiul contributivităţii la Bugetul Asigurărilor Sociale (BAS), adică în funcţie de contribuţia de asigurări sociale virată la BAS pe parcursul vieţii profesionale a beneficiarilor.

Aceste pensii sunt stabilite doar pe baza punctajului mediu anual, la fel ca pentru cei mai mulţi români. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu ne-a oferit informaţii suplimentare despre profesiile din care s-au pensionat beneficiarii, despre oraşele în care locuiesc şi nici despre anii pensionării acestora, invocând Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR). 

Lista celor mai mari 20 de pensii plătite doar în funcţie de principiul contributivităţii în luna iulie (cuantum brut):

 

 Sursă: date obţinute de Economica.net de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cum se stabileşte cuantumul net al pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

Meritocraţia, „îngenuncheată” de privilegiile legilor speciale

Cea mai mare pensie plătită doar în funcţie de principiul contributivităţii se ridică la 33.235 de lei brut în iulie, potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNPP.

Spre comparaţie, cea mai mare pensie de serviciu civilă din România e încasată de un magistrat care a primit, în iulie, peste 78.600 de lei brut la pensie. Acestuia i s-ar fi cuvenit peste 4.500 de lei brut la pensie strict în baza contribuţiei de asigurări sociale virate la sistemul public de pensii; diferenţa dintre cât a încasat şi cât ar fi meritat, de peste 74.000 de lei brut, am virat-o de la Bugetul de Stat, adică din banii tuturor contribuabililor din ţara noastră, reiese dintr-o statistică făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la CNPP, publicată la acest link.


A doua cea mai mare pensie stabilită doar în funcţie de principiul contributivităţii în iulie depăşeşte 28.500 de lei brut, arată datele primite de Economica.net de la CNPP.

Spre comparaţie, a doua cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie se ridică la 50.359 de lei brut şi a fost încasată de un magistrat, arată datele obţinute de Economica.net de la CNPP, publicate aici. Pensia acestui magistrat a fost plătită, în iulie, doar din Bugetul de Stat. Economica.net vă aminteşte că pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din Bugetul de Stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, cota de pensie stabilită în funcţie de contribuţia virată la pensii pe parcursul vieţii active e plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din Bugetul de Stat.

A treia cea mai mare pensie determinată strict în baza principiului contributivităţii depăşeşte 28.400 de lei brut în luna iulie, arată statistica făcută de Economica.net.

Spre comparaţie, a treia cea mai mare pensie de serviciu civilă din luna iulie e de 45.610 de lei brut şi a fost încasată tot de un magistrat. Acesta ar fi meritat în iulie, strict în funcţie de principiul contributivităţii, o pensie de 7.622 de lei brut. Diferenţa dintre cât a primit şi cât ar fi meritat, de peste 37.000 de lei brut, i-a fost plătită de la Bugetul de Stat, arată datele primite de Economica.net de la CNPP.

 

Citeşte şi: Topul pensiilor de serviciu civile: 12 magistraţi au luat peste 38.000 de lei în iulie, dar ar fi meritat 0 lei în funcţie de contributivitate

Peste 4,93 de milioane de români au încasat, în iulie, pensie în sistemul public de pensii, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice. Dintre aceştia, doar 27.122 de oameni au avut pensii de peste 5.000 de lei brut în iulie, potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNPP.

Economica.net nu face judecăţi de valoare despre moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cseke Attila: Nu am ajuns în vârful valului pandemic, nici măcar pe platou. Presiunea e uriaşă pe sistemul sanitar
Cseke Attila: Nu am ajuns în vârful valului pandemic, nici măcar pe platou. Presiunea e uriaşă pe sistemul sanitar
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemiei ...
Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Dacian Cioloş
Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului propus de Dacian Cioloş
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat ...
Statul investește 38 de milioane de euro în noi clădiri pentru Academia Română în sediul de pe Calea Victoriei
Statul investește 38 de milioane de euro în noi clădiri pentru Academia Română în sediul de pe Calea Victoriei
Statul ar urma să cheltuiască 190 de milioane de lei (38,3 de milioane de euro) în reabilitarea actualului sediu al Academiei ...