Cele mai mari pensii de serviciu plătite de Casa de Pensii Publice. Un magistrat ia peste 32.000 lei „în mână”

Un magistrat pensionat ia cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Publice: peste 32.700 lei net, arată datele instituţiei comunicate la solicitarea ECONOMICA.NET. Iată lista celor mai mari pensii de serviciu plătite în luna iunie pensionarilor din rândul diplomaţilor, parlamentarilor, aviatorilor, grefierilor şi auditorilor Curţii de Conturi. 
Cristina Şomănescu - lun, 31 iul. 2017, 15:20
Cele mai mari pensii de serviciu plătite de Casa de Pensii Publice. Un magistrat ia peste 32.000 lei

Un magistrat pensionat a avut în luna iunie cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa Naţională de Pensii Publice. Acesta a încasat în iunie aproape 41.000 de lei brut lunar, adică peste 32.700 lei lei „în mînă”, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET.

Peste 37.650 de lei din valoarea brută a pensiei încasate de magistratul pensionat este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale, potrivit informaţiilor pe care ni le-a comunicat CNPP.

Cea mai mare pensie de serviciu încasată în luna iunie de un profesionist din aviaţia civilă, beneficiar al Legii nr. 83 din 2015, ajunge la aproape 39.200 de lei brut lunar, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), obţinute de Economica.net.

Iată lista completă a celor mai mari pensii de serviciu plătite în iunie 2017 de Casa de Pensii Publice, potrivit datelor CNPP, obţinute de Economica:

Categorie de beneficiari plătiţi de Casa Naţională de Pensii Publice Cea mai mare pensie de serviciu plătită în luna iunie 2017 – cuantum brut
Magistraţi Aproape 41.000 de lei
Personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie 39.200 de lei
Auditori externi ai Curţii de Conturi 15.200 lei
Funcţionari publici arlamentari 14.400 lei
Diplomaţi şi consuli 12.700 lei
Personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor 12.100 lei

Sursă informaţii: CNPP pentru Economica.net.


În primul semestru al acestui an, contribuabililii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile de serviciu ale civililor decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc acestor pensionari cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de contributivitate, arată o analiză Economica.net.

În primele şase luni din 2017 am plătit peste 70,16 milioane de euro de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor care s-au pensionat, potrivit datelor CNPP comunicate la solicitarea ECONOMICA.NET.

Spre comparaţie, de la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au plătit 19,02 milioane de euro în primul semestru al acestui an pentru pensiile de serviciu din evidenţa Casei Naţionale de Pensii, potrivit informaţiilor comunicate de CNPP pentru Economica.net. Aceştia sunt de fapt banii cuveniţi beneficiarilor de pensii de serviciu, în funcţie de contributivitate.

De ce cotizăm obligatoriu la pensiile de serviciu plătite de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP)?

O serie de legi, despre care Economica.net a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.
De exemplu, pensiile de serviciu plătite de CNPP nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice. Acesta este doar unul dintre privilegiile legiferate pentru beneficiarii de pensii de serviciu, în comparaţie cu restul românilor.

În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...