Românii de peste un milion de euro. Cele mai mari portofolii personale de investiţii administrate de profesionişti

Doi dintre cei mai mari investitori din România au plasamente de peste un milion de euro fiecare, în portofoliile lor personale, administrate de două dintre cele mai mari firme de specialitate româneşti. Pe piaţă sunt active cinci firme de administrare a investiţiilor, care gestionează portofolii individuale de peste 54 de milioane de euro.
Adrian N. Ionescu - Dum, 18 ian. 2015, 22:08
Românii de peste un milion de euro. Cele mai mari portofolii personale de investiţii administrate de profesionişti

Un client al Erste Asset Management România (EAM) are un portofoliu de peste 13 milioane de lei (2,9 mil. euro), iar altul, al Societăţii de Administrare a Investiţiilor (SAI) Certinvest , are un portofoliu de circa un milion de euro, potrivit oficialilor celor două firme.

Cel dintâi este un investitor cu apetit pentru risc, cu o funcţie de top management într-o companie internaţională. Opt din cele 13 milioane de lei sunt în acţiuni româneşti, iar restul constituie componentele globale ale portofoliului: acţiuni şi obligaţiuni în euro.

Cel de-al doilea este un fericit pensionar dintr-un post de top management, cu un portofoliu concentrat exclusiv pe instrumente de venit fix, tipic investitorilor mai vârstnici.

Cel mai bâtrân investitor al EAM are 82 de ani, şi un portofoliu de două milioane de lei, iar cel mai tânăr are 27 de ani, care are 2,5 milioane de lei. La rândul său, Certinvest are un client de 88 de ani, despre care managerul firmei spune că este foarte activ.

Cele două firme care le administrează portofoliile reprezintă două segmente diferite de piaţă. SAI Certinvest se adresează clienţilor care pot veni cu minim 100.000 de lei.

Pe de altă parte, la EAM România se poate veni cu cel puţin 300.000 de lei, dar ţinta principală o constituie cei care au disponibil pentru plasamente măcar un milion de lei. Cu cât resursele de investiţii sunt mai mari, cu atât mai multe operaţiuni creştere a profitului pot fi făcute, şi pot fi valorificate mai multe oportunităţi, la costuri mai mici.

În România există cel puţin 50.000 de persoane care ar avea disponibil, fiecare, cel puţin 100.000 de euro, pentru investiţii financiare, potrivit estimărilor EAM România. De aceea, managerii săi de investiţii îi ţintesc mai ales pe aceştia, pentru construcţia şi managementul de portofolii individuale.

„Pe piaţă, tendinţele sunt pe cale să sufere mutaţii semnificative. Proporţia portofoliilor individuale în totalul activelor administrate este de numai 1%. În opinia noastră următorul reper ar trebui să fie la 10%”, a estimat Mihnea Bărbulescu, director de vânzări al EAM şi pentru ECONOMICA.NET.

Piaţa

Pe piaţă sunt active cinci firme de administrare a investiţiilor, care gestionează portofolii individuale de peste 239 de milioane de lei (54 de milioane de euro), iar totalul activelor administrate de cele 21 de SAI-uri este de peste 20,9 miliarde de lei.

Administrarea de portofolii individuale este un serviciu oferit de firmele de specialitate clienţilor care sunt gata să-şi lase banii în administrarea profesioniştilor investiţiilor. Administratorii îşi aleg cu grijă clienţii şi le recomandă anumite tipuri de plasamente şi anumite structuri de portofolii, după ce stabilesc care este profilul de risc al investitorilor. În acest scop, investitorii trebuie să completeze un chestionar.

Modalitatea de administrare presupune, în principiu, stabilirea împreună cu clientul a categoriilor şi proporţiilor de active şi de instrumente financiare, care vor face parte din portofoliu. Mai departe, este sarcina managerului de portofoliu să aleagă cele mai potrivite acţiuni, obligaţiuni, sau alte instrumente, iar investitorul este informat periodic privind compoziţia şi performanţa portofoliului său.

Există şi stiluri de administrare care permit, ocazional, participarea activă, până la un anumit grad, a clientului la luarea de decizii, dar de obicei, acesta înţelege că a apelat la serviciile unui profesionist, tocmai pentru că nu poate  avea „capacitatea de analiză, decizie şi acţiune care presupune sinergia unei întregi echipe”, după cum sune Daniela Vasile, director general adjunct al Certinvest.

Randamentele portofoliilor individuale sunt, de obicei, mai mari decât cele ale pieţei, pe segmentele relevante pentru diferitele portofolii. De pildă, media ad-hoc a randamentelor   portofoliilor concentrate pe instrumente de venit fix (obligaţiuni şi instrumente bancare) este de 7,5% pe anul trecut, a declarat Daniela Vasile, pentru ECONOMICA.NET. Un portofoliu cu expunere pe acţiuni de până la 30% a ajuns anul trecut la un randament de peste 8%, iar cu expunere de 100% pe acţiuni, până la 14%. Certinvest are şi portofolii de venit fix în euro, cu un randament mediu de 8,5%.

 „Există două abordări strategice de măsurare a performanţei portofoliului, respectiv de management al acestuia: „benchmark” şi „absolute return”, spune Mihai Purcărea, director de investiţii al EAM România. Primul tip presupune operaţiuni care să asigure maximum de profit, dar este mai riscant, în vreme de al doilea impliucă operaţiuni şi instrumente care să asigure un profit cât mai constant, pe termen lung.

Erste Asset Management România (EAM) este cea mai mare societate de administrare a  investiţiilor românească, cu active totale în administrare de aproape 8,36 miliarde de lei, la sfârşitul anului trecut. Peste 84,8 milioane de lei sunt plasate în portofolii individuale ale nu mai mult de 31 de clienţi. Unul dintre aceştia este o societate de asigurări, dar portofoliul său nu depăşeşte două milioane de lei, fiind mai curând un experiment.

EAM administreză şi 11 fonduri mutuale, printre care şi al doilea cel mai mare fond de investiţii după Fondul Proprietatea: ERSTE Bond Flexible RON (fost BCR Obligaţiuni) cu active de peste 6,9 miliarde de lei.

Certinvest este cea mai mare firmă de administrare de investiţii independentă de vreun grup financiar, cu active totale de aproape 259 milioane de lei. Aproape 72 de milioane de lei sunt plasate în 246 de portofolii individuale, gestionate pentru cei 189 de clienţi care au apelat la acest tip de servicii. Există clienţi care au mai multe conturi, cu caracteristici diferite.

Certinvest administrează şi nouă fonduri de investiţii deschide (mutuale) şi şase fonduri „închise”, adică fără emisiune şi răscumpărare continue de titluri, aşa cum sunt fondurile mutuale.

Portofoliile individuale sunt nelipsite în arsenalul celor care îşi organizează cu grijă finanţele personale. Mai mult de atât, portofoliile individuale nu exclud deţinerea de depozite bancare sau plasamente în instrumente de economisire.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...