Cele mai mari riscuri pentru asigurătorii din Europa Centrală şi de Est – PwC

Îngrijorările legate de condiţiile macroeconomice şi evoluţia ratelor dobânzilor au depăşit pericolul reglementării ca principale riscuri cu care se confruntă industria asigurărilor în Europa Centrală şi de Est, în viziunea managerilor şi specialiştilor din sector, potrivit sondajului 'Insurance Banana Skins 2015', care măsoară percepţia riscurilor în sectorul asigurărilor la nivel global.
Economica.net - joi, 20 aug. 2015, 09:17
Cele mai mari riscuri pentru asigurătorii din Europa Centrală şi de Est - PwC

‘Deloc surprinzător, riscul macro-economic a ajuns pe prima poziţie în topul ameninţărilor pentru sectorul asigurărilor. Perspectivele economice ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est continuă să fie incerte, fiind afectate de criza din Zona Euro şi de instabilitatea geopolitică din estul continentului. Contextul macro-economic are un impact major asupra cererii de produse de asigurare şi profitabilităţii acestora. Companiile de asigurări se adaptează acestui climat economic nesigur prin reducerea cheltuielilor operaţionale şi concentrarea pe îmbunătăţirea profitabilităţii afacerii’, se arată într-un comunicat al PwC România.

Menţinerea unor rate scăzute ale dobânzilor este percepută de managerii din asigurări ca o ameninţare mai mare în Europa decât în oricare altă regiune. Este prima dată când acest risc este menţionat în sondaj şi a fost clasificat ca al doilea cel mai mare risc în Europa Centrală şi de Est şi al treilea la nivel global. Drept consecinţă, companiile de asigurări au probleme din cauza performanţelor scăzute ale investiţiilor, ceea ce se reflectă şi în profitabilite. În plus, asigurătorii care au oferit produse de economisire cu randamente garantate în anii ’90, când ratele dobânzilor erau ridicate, au în prezent pierderi pentru că nu înregistrează câştiguri suficient de mari pentru a acoperi costurile acestor pasive, scrie Agerpres.

‘Condiţiile economice nefavorabile şi ratele scăzute ale dobânzilor au creat premisele unei situaţii critice care ameninţă veniturile din investiţii, ce sunt vitale pentru companiile de asigurări, şi în acelaşi timp generează dificultăţi în cazul produselor de asigurare de viaţă cu randament garantat. Împreună, aceste riscuri ameninţă marjele de profit pe termen lung. Pentru a avea succes în acest mediu dificil şi instabil, asigurătorii vor trebui să îşi revizuiască gama de produse şi strategiile de investiţii, pentru a viza atât randamentul investiţiilor, cât şi alinierea maturităţii activelor şi pasivelor din bilanţ. Inovaţia la nivel de produse de asigurări va fi esenţială pentru menţinerea competitivităţii şi profitabilităţii’, a declarat Alexandra Smedoiu, director Servicii de Consultanţă Fiscală pentru Sectorul Financiar, PwC România.

Reglementarea este percepută ca fiind principalul risc la nivel global pentru a treia oară consecutiv, şi ca al 5-lea cel mai acut risc în Europa Centrală şi de Est. Reglementarea şi îndeosebi termenul de implementare a directivei Solvency II – anul 2016 – duce la şi mai multă incertitudine în condiţii dificile de piaţă. Companiile se străduiesc să facă faţă cerinţelor mai mari de raportare şi a costurilor ridicate ale conformării cu noile reglementări.

Subiectul practicilor de afaceri este printre priorităţile managerilor din sectorul asigurărilor, îndeosebi în ceea ce priveşte practicile ne-etice de vânzare a unor produse de asigurare de viaţă prin intermediari. Pentru a gestiona aceste riscuri, reglementatorii au introdus noi mecanisme de protecţie legislativă pentru consumatori care să permită o mai bună supraveghere a intermediarilor şi a canalelor de distribuţie – adăugând astfel noi sarcini de conformare companiilor din domeniu.

Riscul cibernetic reprezintă o preocupare tot mai prezentă în întreaga lume, fiind plasat pe locul al şaptelea în topul percepţiei riscurilor în Europa Centrală şi de Est şi pe locul patru la nivel mondial. După câteva cazuri de notorietate de încălcare a securităţii cibernetice la câteva companii de asigurări de viaţă din Statele Unite ale Americii, atât consumatorii cât şi asigurătorii se tem pentru siguranţa datelor personale sensibile. Autorităţile naţionale de reglementare au sesizat această problemă şi au început să implementeze măsuri legislative care să ajute asigurătorii să gestioneze riscurile IT.

În ciuda accentuării dificultăţilor economice şi de reglementare cu care sectorul se confruntă, asigurătorii din Europa Centrală şi de Est se simt mai încrezători în capacitatea de a gestiona riscurile de afaceri decât în urmă cu doi ani. Potrivit sondajului Insurance Banana Skins de anul acesta, ‘Indexul de pregătire pentru gestionarea riscurilor’ din Europa Centrală şi de Est a crescut la 3,18 (din 5) în 2015, faţă de 2,93 în 2013.

Sondajul CSFI ‘Insurance Banana Skins 2015’, realizat în parteneriat cu PwC, a chestionat peste 800 de manageri şi specialişti din industria de asigurări din 54 de ţări din întreaga lume pentru a afla percepţia acestora asupra riscurilor pentru sector în următorii 2-3 ani. Raportul pentru Europa Centrală şi de Est se bazează pe 34 de răspunsuri provenind de la manageri de asigurări din Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Letonia, Croaţia, Ungaria şi Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...