Cele mai mari tranzacţii de închiriere din office și retail în 2019

Pentru segmentul office, anul 2019 a adus un volum record de tranzacții la nivel național, depășind borna de 450.000 mp, cea mai mare valoare din ultimii trei ani, în creștere cu cel puțîn 15% față de anul anul 2018. Pentru anul 2020, ne așteptăm că activitatea tranzacțională să genereze volume similare cu cele din 2019.
Economica.net - Dum, 29 dec. 2019, 19:17
Cele mai mari tranzacţii de închiriere din office și retail în 2019

„România beneficiază de toate avantajele pentru a susține această creștere și estimăm că proiectele noi de birouri anunțate atât în București cât și orașele regionale vor fi asimilate rapid. Dacă în anul 2019 numărul companiilor de tipul new entry a fost limitat și creșterea s-a bazat mai mult pe extinderea companiilor deja prezente în România, pentru 2020 ne așteptăm la o creștere generată de intrarea pe piață locală a unor nume noi. În plus, dezvoltarea de scheme de tipul mixed-use în Capitală și in afară, atrage retaileri cu concepte interesante de food, servicii și accesorii și captează interesul marilor companii pentru a oferi confort angajaților”, spune Vlad Damian, Head of Advisory & Transaction Services, Investor Leasing, CBRE Romania.

Client

Suprafață (mp)

Proiect

Domeniu

Ericsson

16.000

West Gate Business Park

Computers & Hi-Tech Sector

eMag

15.147

Swan Office Park

Consumer Services & Leisure Sector

BCR

14.000

Business Garden Bucharest

Financial Sector

INGTech

13.000

Dacia 1

Computers & Hi-Tech Sector

Endava

12.500

U-Center

Computers & Hi-Tech Sector

 

 

 

 

 

Sursa: CBRE.

De asemenea, cel mai mare contract de preînchiriere e cel care implică Ubisoft și dezvoltatorul Portland Trust, un contract pentru 30.000 mp în J8 Office Park din zona Jiului.

Piața de retail

2019 a fost un an extrem de activ pe zona de retail, cu intrarea unor branduri internaționale puternice, precum și expansiunea brandurilor prezente în orașele regionale, extinderi și renovări ale centrelor comerciale existente și deschiderea de parcuri comerciale pe zonele cu aglomerări rezidențiale. Focusul a fost în mod cert pe piață de fashion, unde disponibilitatea redusă a determinat proprietarii să facă schimbări deosebite în mixurile de chiriași.

„În acest context, 2020 urmează același trend de extinderi și livrări de scheme de retail pe orașele regionale și dacă până anul acesta orașele mari beneficiau în medie de două centre comerciale mari, acum în orașele dominante din punct de vedere al puterii de cumpărare și a numărului de locuitori, observăm interesul investitorilor și pentru o a treia schemă de retail”, explică Cristina Toroș, Senior Consultant, Retail Agency.

Printre cele mai importante branduri intrate în 2019 se numără și Victoria’s Secret, Burger King, Nr1 Fitness, Babylon Style, Topshop Topman, Camicissima, Xiaomi cu Mi Store, Atelier Cologne, Freestyle Motion, Falconeri, Marc O’Polo. 

„În 2020, ne orientăm atenția către chiriașii noi cu planuri generoase de expansiune și chiriași valoroși care prospectează deja piață de fashion și de entertainment; în sensul acesta, 2020 va fi un an plin de schimbări, relocari, extinderi și optimizari în mixurile actuale de chiriași pentru a face loc retailerilor diferentiatori, generatori de traffic, pentru o rată de conversie cât mai mare”, conchide Toroș.

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...