Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi – pe ce loc este Bucureştiul

Capitala României a coborât, în 2015, pe locul 178 în topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi, ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, la fel şi majoritatea oraşelor din Europa de Est şi Centrală, care au coborât în clasament din aceeaşi cauză, conform studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer. Bucureştiul era pe poziţia 169 în 2014.
Economica.net - mie, 17 iun. 2015, 09:45
Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi - pe ce loc este Bucureştiul

Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, oraşele asiatice şi europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află, însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deşi acest oraş nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate, scrie Agerpres.

Alte oraşe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) şi Seul (8) din Asia, Berna (Elveţia) (9) şi N’Djamena (10) din Ciad.

Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205).

În afară de oraşele din Anglia, cele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal din cazul slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american. În timp ce Londra (12) îşi păstrează poziţia, Aberdeen (82) şi Birmingham (80) urcă în clasament. Paris (46), Viena (56) şi Roma (59) au scăzut cu 19, cu 24 şi, respectiv 28 de locuri. Oraşele germane Munchen (87), Frankfurt (98) şi Berlin (106) au scăzut semnificativ, precum şi Dusselforf (114) şi Hamburg (124).

‘În ciuda creşterii moderate a preţurilor în cele mai multe dintre oraşele europene, monedele din Europa s-au depreciat faţă de dolarul american, ceea ce a făcut ca oraşele din vestul Europei să meargă în josul clasamentului. În plus, şi alţi factori precum economia zonei euro, scăderea ratelor dobânzilor şi creşterea şomajului au avut un impact în aceste oraşe’, spun realizatorii studiului.

Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut de asemenea în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, cu 35 şi, respectiv, cu 9 locuri, cu toate că preţul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie, trecând de pe poziţia 169, de anul trecut, pe 178, în 2015. Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă, de asemenea, o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142, în 2014.

‘Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se aşteaptă ca numărul angajaţilor expatriaţi să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business’, a declarat Ilya Bonic, preşedinte şi partener senior, Mercer Talent.

Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse şi servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

 

Te-ar mai putea interesa și
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între......
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...