Cele şase lucruri pe care nu le ştii despre miliardari

Numărul de miliardari din lume a ajuns acum la un nivel record: 2.325. Unde locuiesc, ce le place, unde au învăţat şi, desigur, de unde le vin banii sunt subiectele unui studiu citat de Market Watch.
Economica.net - vin, 19 sept. 2014, 21:01
Cele şase lucruri pe care nu le ştii despre miliardari

Miliardarii lumii erau cu 7% mai numeroşi în iunie 2014, faţă de iulie anul trecut, potrivit unui nou raport al Wealth-X, dedicat ultra bogăţiei la cererea UBS, potrivit Market Watch.

Averea lor a crescut cu 12%, până la 7.300 miliarde dolari în aceaşi perioadă, ceea ce înseamnă că miliardarii concentrează acum aproape 4% din bogăția lumii.

„Membrii acestui grup de indivizi ultra bogaţi formează unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din lume: există câte un singur miliardar la fiecare trei milioane de oameni de pe planetă”, se spune în raport.

Cum şi-au făcut miliardele

Mai mult de jumatate (55%) din totalul miliardarilor sunt „self-made”, ceea ce înseamnă doar că au făcut bani pe cont propriu, fără ajutorul unei moșteniri. Mai puţin de 20% sunt miliardari numai din cauza unei moșteniri.

„Antreprenoriatul este încă o condiție esențială pentru cele mai multe persoane pentru a obține statutul de miliardar”, a dezvăluit raportul citat de Market Watch. Numărul de persoane care au moștenit o parte sau toate miliardele lor a crescut brusc.

Cât de bogaţi sunt miliardarii

Există miliardari și „uber”-miliardari (Warren Buffett). Cei mai mulţi (56% dintre toţi) au averi de unul sau două miliarde de dolari, 31% au până la cinci miliarde, în vreme ce doar 5% din miliardarii lumii au valori de mai mult de 10 miliarde de dolari.

În ce au banii

Să fii miliardar este o carieră. Unul din cinci miliardari lucrează (sau mai degrabă au active) în finanțe, servicii bancare și de investiții și aproximativ unul din 10 în consorţii industriale (mai ales cei de pe piețele emergente).
7,1 % din miliardari sunt în domeniul imobiliar, 5% au grijă de organizaţii non-profit şi aproape 5% sunt în domeniul vestimentaţiei, echipamentelor şi a bunurilor de lux în general.

Majorităţii miliardarilor nu le place bursa: 63% din companiile lor principale nu sunt listate, în comparaţie cu doar 31% dintre cele ale clorlalţi.

Miliardarul tipic este angajat activ în două afaceri și se află în consiliile de administrație ale trei cluburi, organizații sau instituții.

 

Ce oraşe le plac

34% din miliardarii lumii locuiesc în doar 20 de orașe, dintre care opt sunt în Asia, iar două (capitala financiară a lumii New York și, curios (?) Moscova) îi adăpostesc pe cei mai multţi. Doar SUA au două oraşe de miliardari (al doilea este Los Angeles). În São Paulo, 25% dintre miliardari sunt de femei – o rată mai mare decât pentru orice alt oraş de top-20.

De unde sunt. Top 10

Cei mai mulţi miliardari sunt oficial elveţieni şi din Hong Kong. Urmează cei din Emiratele Arabe Unite şi Singapore, dar şi Luxemburg, Norvegia, Kuweit, Qatar, Bermuda şi Liechtenstein.

Unde au învăţat

Universităţile americane sunt cele mai frecventate de miliardarii în devenire: Pennsylvania, Harvard, Yale, Carolina de Sud, Princeton, Cornell, Stanford, U.C Berkley. Se mai strecoară în Top 10 doar Universitatea din Mumbai şi London School of Economics and Political Science.

 

Te-ar mai putea interesa și
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată un raport al Oficiului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, citat......
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...