Centralele nucleare, vulnerabile în faţa atacurilor informatice – raport

Industria nucleară, rămasă în urmă la capitolul prevenirea riscului tehnologic, constituie o ţintă foarte vulnerabilă în faţa atacurilor informatice, din ce în ce mai răspândite şi mai sofisticate, potrivit unui raport publicat luni şi citat de AFP.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 06:15
Centralele nucleare, vulnerabile în faţa atacurilor informatice - raport

Actorii industriei nucleare ‘încep, dificil, să lupte împotriva acestei noi ameninţări insidioase’, analizează grupul de reflecţie britanic Chatham House într-un studiu bazat pe 18 luni de cercetări.

Institutul estimează că centralele nucleare ‘nu sunt pregătite pentru a face faţă unei urgenţe în materie de securitate cibernetică în cazul unui incident de mare amploare şi ar întâmpina dificultăţi în a-şi coordona un răspuns adecvat’.

Cauzele sunt multiple: o finanţare insuficientă a acţiunilor de prevenţie, o lipsă a pregătirii personalului, a normelor de reglementare şi a culturii securităţii cibernetice, utilizarea crescândă a tehnicii digitale în sistemele de exploatare a centralelor şi recurgerea la programe informatice de serie puţin costisitoare, dar mai vulnerabile la piratare, observă raportul.

Chatham House denunţă ‘mitul răspândit’ potrivit căruia centralele nucleare ar fi protejate pentru că ele nu ar fi conectate la internet.

De fapt, numeroase instalaţii au amplasat progresiv o formă de conectare şi sistemele lor informatice pot fi piratate prin mijloace uneori foarte simple. Astfel, virusul Stuxnet, care a perturbat funcţionarea instalaţiilor nucleare iraniene în 2010, fusese implantat cu ajutorul unui dispozitiv USB.

Potrivit Chatham House, acest atac a devenit o referinţă în lumea hackerilor şi le-a permis să-şi îmbunătăţească tehnica. ‘O dată ce existenţa Stuxnet a fost cunoscută, hackerii din toată lumea s-au inspirat din funcţionarea sa şi au încorporat unele din funcţionalităţile lui în propriile lor programe malware’, explică raportul.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...