Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din Oradea, reabilitat prin Regio

Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 04:46
Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din Oradea, reabilitat prin Regio

Sute de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă din județul Bihor beneficiază zilnic de tratamente gratuite, informare și consiliere. Prin Regio, Centrul de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din Oradea a fost renovat și dotat, astfel încât să poată ajuta cât mai mulți pacienți, prizonieri ai unei boli incurabile.

Scleroza multiplă, denumită și scleroza în plăci, este o afecţiune neurologică cronică ce afectează sistemul nervos central, în special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale. Nu se cunoaşte, până la această oră, niciun tratament pentru această afecțiune, diversele terapii urmărind, în special, îmbunătățirea funcțiilor locomotorii ale persoanelor afectate. În România, numai un sfert din pacienții diagnosticați cu această boală au acces la consiliere și tratamente specifice – din 10.000 de persoane diagnosticate, numai un sfert primesc medicamente compensate, în condițiile în care costul lunar al tratamentului se ridică la peste 4.000 lei pentru un singur pacient. Maladia afectează în special persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, iar un tratament adecvat poate ține boala sub control.

Modernizarea infrastructurii

Lucrările de renovare au început în luna august 2011 și s-au terminat 13 luni mai târziu, iar dotările necesare au fost achiziţionate şi montate în ultimele luni ale anului 2012. Investiţia a inclus reabilitarea şi modernizarea unei suprafeţe de 904 mp, reprezentând spaţii la parter şi etaj. Clădirea a fost dotată cu lift și rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Pentru sala de kinetoterapie au fost achiziționate aparate moderne (biciclete medicinale, benzi de alergare, aparate de vibromasaj, aparate pentru abdomene şi truse cu greutăţi), iar cabinetul de fizioterapie a fost dotat cu aparate de  electroterapie și drenaj limfatic care să ajute la redarea mobilității și la îmbunătățirea funcțiilor locomotorii. Au fost modernizate spațiul destinat servirii mesei și bucătăria, care a fost dotată cu aparatură electrocasnică modernă – frigider, aragazuri și cuptoare cu microunde. Tot prin proiect au fost cumpărate calculatoare, televizoare și DVD playere, pentru ca beneficiarii centrului să se bucure de o atmosferă caldă și de mai multe posibilități de petrecere a timpului.

Modernizarea serviciilor

Centrul este coordonat de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor și funcţionează, în mare parte, pe baza sponsorizărilor și a voluntariatului. Patru persoane angajate permanent și nenumărați voluntari asigură activitatea zilnică a unității sociale. După reabilitare, Centrul oferă asistență zilnică pentru 67 de persoane (cu 40 mai multe decât înainte) și asistență la domiciliu pentru 50 de pacienți. Peste 250 de persoane din regiunea Nord-Vest, reprezentând 20% din totalul bolnavilor de scleroză multiplă din țară, apelează zilnic la Serviciul de Informare şi Consiliere din Oradea, furnizat de Societatea de Scleroză Multiplă din România. De proiectul Regio au beneficiat și cele peste 100 de familii ale persoanelor afectate de scleroză multiplă care frecventează Centrul de zi, care vor fi mai liniștite știind că bolnavii primesc îngrijirea de care au nevoie.

Pacienții beneficiază de consiliere pe probleme legale (întocmirea dosarelor pentru obținerea drepturilor prevăzute de legislaţia în vigoare), asistență medicală de specialitate, asistență la programele de recuperare (kinetoterapie şi masaj), precum și transport la și de la Centru. Pentru pacienții care primesc îngrijire la domiciliu se asigură și transportul mesei de prânz. În plus, toate persoanele asistate de Centrul de zi beneficiază de tratamente specifice gratuite.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...