Centura Bucureşti: o nouă amânare la lucrările între Chitila şi Chiajna, din cauza unor exproprieri

Centura Bucureşti, una dintre cele mai aglomerate şosele din ţară, trebuia să fie deschisă circulaţiei la 4 benzi încă de anul trecut pe secţiunea dintre A1 (Chiajna) şi DN7 (Chitila), potrivit fostului şef de la Drumuri. Dar, din cauza unor probleme nerezolvate cu exproprierile, lucrările ar putea fi gata abia în noiembrie, după şase ani de la demararea proiectului.
Economica.net - mie, 01 mart. 2017, 22:00
Centura Bucureşti: o nouă amânare la lucrările între Chitila şi Chiajna, din cauza unor exproprieri

Lucrările la Centura Bucureşti pe sectorul cuprins între A1 şi DN7 ar trebui finalizate în al doilea trimestru, conform datelor oficiale de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Şi acest termen va fi însă depăşit, din cauza problemelor cu exproprierile, care nu au fost soluţionate până acum. Potrivit unui document intern de la Compania de Drumuri, dată actualizată a recepţiei este luna noiembrie 2017.

Lucrările pe acest sector sunt blocate în diferite poziţii kilometrice din cauza refuzului unor proprietari persoane fizice/juridice de a elibera amplasamentele.

Mai exact, este vorba de km 64+100, unde este necesară demolarea imbobilelor unor persoane fizice, dar şi executarea proprietarului Petrotrans, care deţine în zonă conducte petroliere.

Dacă în cazul Petrotrans a fost obţinută o sentinţă judecătorească de declanşare a executării silite ce urma să fie pusă în aplicare chiar de luna trecută, în cazul persoanelor fizice, evacuarea şi demolarea imobilelor este estimată în al doilea trimestru.

„În trimestrul II 2017 se va demara procedura de evacuare şi demolare imobile expropriate conform HG 304/2016 şi Deciziei de expropriere nr. 441/2016”, se arată în documentul citat.

O altă problemă este la km 61+400, unde există o proprietate a distribuitorului de hârtie Europapier, parte a grupului austriac cu acelaşi nume. În acest caz, se estimează că până pe 31 august va fi emisă Hotărârea de Guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere şi Decizia de expropriere şi va fi notificat proprietarul Europapier în vederea eliberării amplasamentului.

În lista proprietăţilor ce urmau să fie expropriate pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii Bucureşti între Chitila şi Chiajna, Europapier România SRL figura cu un teren de 5.000 mp, pentru care urma să fie despăgubită cu circa 350.000 lei.

Contractul pentru lărgirea la patru benzi a sectorului dintre A1 şi DN7 a fost atribuit Asocierii S.C. Delta ACM 93 & Azvirt LLC & Maxidesign SRL şi prevedea iniţial trei luni pentru realizarea Proiectului Tehnic şi 15 luni pentru execuţia lucrărilor. Proiectarea a fost demarată încă din decembrie 2011.

Valoarea actualizată a contractului pentru sectorul de 8,7 kilometri din Centura Bucureşti este de 106 milioane de lei.

În ceea ce priveşte un alt sector din Centura de Nord a Capitalei, respectiv cel cuprins între DN2 (Afumaţi) şi A2 (Glina), acesta va fi relicitat. Termenul estimat pentru semnarea unui nou contract este luna septembrie 2017, iar cel pentru finalizarea lucrărilor – noiembrie 2018. Valoarea lucrărilor pentru acest sector lung de 11,5 kilometri este estimată la 340 milioane de lei.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, a fost modernizat doar un un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv sectorul cuprins între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

De asemenea, în noiembrie se va putea circula pe patru benzi pe întreg tronsonul de 8,6 kilometri, dintre Chiajna (A1) şi Chitila (DN7), potrivit noilor estimări de la Drumuri.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Şi pentru dublarea sectorului dintre A1 şi DN5, ar urma să fie lansată licitaţie, dar pentru restul tronsonului de Sud al Centurii, respectiv cel cuprins între DN5 şi Glina (A2), situaţia rămâne incertă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei ...
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...