CEO Huawei România: Sunt încă foarte încrezător că nu ne veţi interzice echipamentele. Dacă suntem excluşi, economia României va scădea

România este o piaţă importantă pentru Huawei Technologies, unul dintre cei mai mari producători de echipamente şi servicii pentru industria telecom la nivel mondial, şi numărul doi pe piaţa telefoanelor, care a investit un miliard de euro în cei 17 ani de prezenţă aici, spune George Zhang, CEO-ul Huawei România, într-un interviu pentru ECONOMICA.NET.
Lidia Neagu - joi, 21 nov. 2019, 19:42
CEO Huawei România: Sunt încă foarte încrezător că nu ne veţi interzice echipamentele. Dacă suntem excluşi, economia României va scădea

George Zhang a fost numit CEO al Huawei România în luna august, după ce a ocupat funcţia de Product Director în cadrul companiei între 2007 şi 2009. El a participat la o dezbatere pe tema implementării tehnologiei 5G în România, organizată, joi, la Palatul Parlamentului de către Centrul de Excelenţă, Cercetare, Inovare şi Dezvoltare în Afaceri.

La eveniment au participat reprezentanţi ai tuturor operatorilor de telefonie mobilă, ai STS, precum şi senatori şi deputaţi. Deşi au fost invitaţi, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au lipsit de la dezbatere.

ANCOM a anunţat, la finele lunii octombrie, că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G va fi organizată în prima jumătate a anului viitor, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor. Iniţial, termenul pentru licitaţie era sfârşitul acestui an.

Colegul dumneavoastră, Andy Purdy, CSO-ul companiei, a spus în discursul său că România este o piaţă importantă pentru Huawei. Bănuiesc că sunteţi de aceeaşi părere cu el, puteţi să îmi spuneţi de ce?

Întâi, trebuie să spun câteva date despre Huawei în Europa. Am angajat direct mai mult de 2.100 de persoane doar în România, din care 1.700 sunt români, şi indirect, aici includ administraţie, subcontractorii noştri, parteneri ai lanţului de aprovizionare, etc, încă 5.000 de persoane. Dacă vorbim de aceste numere, România este pe poziţia a doua ca număr de angajaţi pentru Huawei, în toată Europa. Numărul unu este Germania şi numărul doi este România.

De 17 ani suntem beneficiarii unei relaţii de afaceri prietenoase şi suntem un investitor străin foarte important în acestă ţară. De aceea România este o destinaţie de investiţii atât de importantă pentru noi.

Care este nivelul investiţiilor făcute de Huawei în România în cei 17 ani de prezenţă pe această piaţă?

Nu am toate datele exacte, dar ştiu că volumul investiţiilor încă din primele zile şi până astăzi, ar fi de aproximativ un miliard de euro.

Care sunt planurile şi aşteptările Huawei cu privire la România, mai ales în eventualitatea în care România va interzice echipamentele Huawei?

Suntem o companie foarte transparentă, în acest moment avem o delegaţie media din România care vizitează sediul Huawei din Shenzen, în China. Eu tocmai m-am întors azi de dimineaţă devreme. Şi, de asemenea, pentru că ţinem o astfel de dezbatere în Parlament despre industrie şi ne supunem unei examinări minuţioase a problemelor noastre arată că ne pasă despre elementele din business-ul nostru aici. Deci, fie vom continua la fel ca în trecut, ori vom fi impactaţi un pic de unele incertitudini sau ar putea fi mai rău, în viitor. În funcţie de aceste trei scenarii, vom avea un plan de investiţii diferit.

În primul rând, nu am văzut să se ia orice fel de decizie încă, dar ne-ar plăcea să punem astfel de întrebări şi să punem o astfel de discuţie în nişte proceduri de evaluare tehnică. Problemele tehnice ar trebui discutate de experţi tehnici. Respectăm ce face Uniunea Europeană, respectăm ce fac Marea Britanie, Germania. Au toate aceste evaluări de risc cu mai puţină standardizare, mai puţine certificări, printr-o procedură foarte clară şi fac o evaluare egală pentru toată lumea. Eu cred că aceasta este abordarea corectă. 

Dacă totuşi, se va întâmpla scenariul cel mai negru, luaţi în considerare o restrângere a activităţii sau chiar o ieşire de pe piaţă?

Sunt încă foarte încrezător că nu veţi interzice echipamentele pentru Huawei, companie care a adus beneficii uriaşe în ultimii 17 ani. România se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte viteza internetului şi, dacă vorbim de internet sau telecomunicaţii pentru consumatori, trebuie să menţionez că preţul este unul dintre cele mai scăzute din toată Europa.

Şi astfel de beneficii nu sunt folositoare doar locuitorilor acestei ţării, dar reprezintă şi un avantaj uriaş pentru investitori internaţionali. Stau în biroul meu din clădirea Globalworth Tower şi văd atât de multe branduri internaţionale în jur, cum ar fi Orange, Vodafone, HP, SAP, Oracle, IBM, toate. De ce? Ar trebui să ne întrebăm de ce? Deoarece toate sunt companii tech beneficiare de astfel de elemente de business, cu un internet extrem de rapid şi preţ mic. Aşa cum au menţionat şi unii participanţi la dezbatere, dacă dai afară pe cineva care este un lider în domeniul tehnic, vă va afecta economia voastră viitoare, dar şi alte elemente de business pentru alţi potenţiali investitori, de asemenea.

La audierile din Parlamentul European din luna octombrie, compania dumneavoastră a anunţat investiţii de 90 de miliarde de euro în centre de R&D în toată Europa în următorii cinci ani. Este şi România inclusă în acest plan?

Am anunţat un potenţial plan de investiţii aplicabil în toată Europa. Înseamnă că verificăm toate scenariile aplicabile pentru un astfel de buget. Avem multe canale de comunicare cu lideri industriali, profesori şi chiar cu companii. Deci din acest punct de vedere, credem că ar putea fi ceva care s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Avem deja mai mult de zece centre de R&D în Europa, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia Suedia, Finlanda şi verificăm toate aceste lucruri, aşa cum ai menţionat. Mai exact, ne uităm la cum ar putea fi elementele de business, cum ar putea fi inovaţia şi ce fel de atitudine care îi va diferenţiază pe cei care se uită la investiţiile Huawei.

Câţi utilizatori activi are Huawei în România?

Nu ştiu câţi utilizatori activi avem în România, dar pot să spun că avem o poziţie puternică în toată lumea, dar şi în România. Ca să vă dau câteva cifre despre Huawei. La nivel mondial, pentru livrările de smartphones targetăm între 240-250 milioane de unităţi pentru întreg anul 2019. Dacă vom compara cu volumul de anul trecut, vedem că în 2018 am avut puţin peste 200 milioane. Aşadar, ţintim o creştere de aproximativ 20%. Dacă vorbim de business-ul Huawei în România, am vorbit cu şeful diviziei de consumer, care mi-a spus că Huawei controlează cota de piaţă foarte bine şi suntem pe poziţia a doua, după Samsung şi avem aproximativ 23% din piaţa din România în 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...