Cercetători portughezi propun un spray natural pentru conservarea alimentelor în locul foliei de plastic

Eliminarea plasticului este un pas decisiv în drumul conservării planetei, de unde şi dezvoltarea de alternative biodegradabile, precum pungile din silicon sau din pânză. Ultima propunere este un spray protector natural dezvoltat de o echipă de cercetători portughezi, relatează sâmbătă EFE.
Economica.net - sâm, 09 feb. 2019, 12:14
Cercetători portughezi propun un spray natural pentru conservarea alimentelor în locul foliei de plastic

Iniţiativa a apărut după mai mulţi ani de investigaţie şi teste realizate de cercetători de la Centro de Investigaçao de Montanha (CIMO) din oraşul Bragança (nordul-estul Portugaliei), a explicat EFE Isabel Ferreira, coordonatoarea studiului.

Elementul cheie este un extract dintr-o plantă obişnuită şi un polimer de alge de la care s-a pornit pentru dezvoltarea acestui spray cu care se dă peste alimente solide, pentru a le proteja şi conserva o perioadă de timp mai îndelungată.

„Deocamdată nu putem dezvălui formula nici planta de la care se obţine extractul”, a declarat Ferreira, având în vedere că procesul de înregistrare a patentului încă nu a fost încheiat.

Denumit „Spraysafe” acest nou tip de tehnologie, realizat pe bază de extracte de plante cu capacitate antioxidantă, este totodată un bun conservant şi un antimicrobian. Toate ingredientele sale sunt pe bază naturală, fiind astfel sustenabil.

„Cum toate extractele din plante sunt antioxidante, sprayul reduce oxidarea alimentelor”, astfel încât acestea nu mai devin râncede, a spus Ferreira. Un alt beneficiu este „capacitatea sa antimicrobiană care reduce dezvoltarea mucegaiului şi bacteriilor”. De asemenea, sprayul „impermeabilizează” alimentele şi le reduce deshidratarea, astfel încât îşi menţin mai bine proprietăţile şi aroma.

Deocamdată sprayul trebuie să treacă printr-un proces de aprobare din partea organelor oficiale portugheze şi al autorităţilor europene, mai exact al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară – cea din urmă care îşi va da avizul pentru a putea fi comercializat.

În timpul testării sale, cercetătorii au observat că alimente precum ciupercile sau hrana rece îşi păstrează mai bine proprietăţile după ce sunt tratate cu „Spraysafe”.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...