1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

Finanţe şi bănci

Cererea de aur pe piaţa mondială, la minimul ultimilor patru ani, în trimestrul al treilea

Cererea mondială de aur a scăzut în trimestrul al treilea la minimul ultimilor patru ani, după ce declinul preţului metalului preţios a dezamăgit investitorii, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de Financial Times.

14 noi, 2013 | Mediafax

Unii analişti şi investitori afirmă că perioada de creştere susţinută a aurului s-a încheiat în acest an, după ce a durat peste un deceniu.

Cererea a totalizat 869 tone la nivel global în trimestrul al treilea, în declin cu 21% faţă de perioada similară a anului anterior şi minimul începând cu trimestrul al treilea din 2011, notează Consiliul Mondial al Aurului, grup de lobby al industriei de profil.

Datele furnizate de organizaţie acoperă tranzacţiile cu lingouri, menede, fonduri de investiţii listate la bursă şi cu active legate de industria aurului, precum şi cererea din partea bijutierilor, producătorilor de electronice şi achiziţiile băncilor centrale.

"Este puţin probabil să mai obţii randamente la fel de mari precum cele din ultimul deceniu. Tehnic, perioada de creştere susţinută s-a încheiat, pentru că vom avea prima scădere anuală din ultimii 13 ani", a declarat directorul operaţional pentru investiţii al Consiliului Mondial al Aurului, Marcus Grubb.

Preţul unei uncii troy de aur se află în scădere cu 24% faţă de începutul anului, la 1.271 dolari, după ce începând din 2001 a crescut în fiecare an.

Principalul motiv al scăderii din trimestrul al treilea a fost prăbuşirea cererii în India, tradiţional cel mai mare consumator de aur la nivel global. India va fi, probabil, depăşită de China în acest an, potrivit Financial Times. Importurile de aur ale Indiei au înregistrat un declin de 32% în trimestrul al treilea, la 148 de tone, din cauza unor restricţii impuse de autorităţi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO