Cererea generată de COVID-19 a dus piața de calculatoare la cel mai înalt nivel din 1998

Piața tradițională a PC-urilor din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) a crescut în al doilea trimestru cu 26,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut și a totalizat 20,7 milioane de unități, potrivit International Data Corporation (IDC). 
Lidia Neagu - sâm, 25 iul. 2020, 19:08
Cererea generată de COVID-19 a dus piața de calculatoare la cel mai înalt nivel din 1998

Piaţa tradiţională de calculatoare include computere desktop, notebook-uri și stații de lucru. Pe măsură ce blocajele din lanţurile logistice s-au redus, cererea enormă pentru notebook-uri (+49%) a fost mai mult decât suficientă pentru a compensa scăderea pieţei pentru desktop (-16,1%).

„Al doilea trimestru marchează cea mai mare creștere înregistrată vreodată în Europa de Vest în rândul consumatorilor”, a declarat Liam Hall, analist senior de cercetare, IDC Western Europe Personal Computing. „Gospodăriile cu un singur dispozitiv s-au confruntat cu imposibilitatea de a împărți „computerul de familie” pentru a răspunde mai multor cereri simultane pentru a lucra, a studia și a furniza divertisment. Achiziția de notebook-uri suplimentare a fost soluția principală pentru aceste situații”.

Notebook-urile au fost, fără îndoială, soluția proeminentă folosită pentru a face față cererii excepțional de ridicate de a lucra și de a studia de la domiciliu. Vânzările au fost sporite în continuare de blocajele puternice din primul trimestru din cauza închiderii fabricilor și a constrângerilor logistice din primul trimestru. 

Atât CEE, cât și MEA au înregistrat o performanță remarcabilă pe piața tradițională a calculatoarelor, în special regiunea CEE care a depășit orice așteptări și a înregistrat o creștere de 29,6% față de T2 2019. Regiunea MEA a crescut mai modest, cu doar 6,9%.

„Piața globală a calculatoarelor a fost puternic determinată de cererea consumatorilor însoțită de licitațiile din sectorul public și cererea din toate sectoarele comerciale în general”, a declarat Nikolina Jurisic, Senior Research Manager, IDC EMEA. „Școala și munca de acasă au determinat creșterea extraordinară a cererii, iar vânzările au ajuns la 6,75 milioane de unități pentru două regiuni combinate.”

De asemenea, jocurile pe PC și nevoia de divertisment în timpul distanțării sociale au ajutat cu siguranță la creșterea desktop-urilor. 

Ce producători au vândut cel mai mult

Consolidarea tradițională a pieței de calculatoare a continuat să se producă, ponderea primilor 5 furnizori crescând în perioada analizată. Astfel, primii 5 jucători au reprezentat 84,5% din volumul total al pieței, comparativ cu 82,5% în primul trimestru și 83% în T2 2019.

HP Inc a continuat să fie lider pe piața PC-urilor din EMEA, cu o cotă de piață de 29,3%, în creștere cu +0,4 pp. Compania s-a bucurat de o creștere a livrărilor cu 27,9% din cauza cererii uriașe de dispozitive pentru muncă și divertisment în timpul șederii acasă.

Lenovo (inclusiv Fujitsu) și-a menținut locul, cu a doua cea mai mare cotă de piață la 26,1% (+0,5 pp). Lenovo continuă să crească, arătându-și capacitatea de a satisface cererea puternică pe ambele segmente.

Dell Inc. a rămas pe poziția a treia, cu o cotă de piață de 13,4%, o scădere de un punct procentual. Producătorul a înregistrat o creștere pentru cel de-al 16-lea trimestru consecutiv, iar în intervalul analizat a beneficiat o creștere de 17,5% a livărilor. Așa cum s-a întâmplat pentru mulți vânzători, creșterea a venit din posibilitatea de a satisface cererea de educație și echipament de muncă pentru cei care stau acasă.

Acer și-a recâștigat locul patru în fața ASUS, cu o cotă de piață de 8,3% (+0,2 pp). Creșterea cererii pe segmentul consumer, dar și cel de gaming, în special în ceea ce privește dispozitivele entry level, alături de o creștere puternică din zona de educație, a dus la un avans de 29% al vânzărilor.

ASUS a căzut pe poziția a cincea, după ce a urcat pe locul patru pentru un singur trimestru. Compania a înregistrat o cotă de piață de 7,4% (+1,4 pp). Acum, bucurându-se de cel de-al treilea trimestru consecutiv de creștere, după 12 trimestre consecutive de declin, ASUS a înregistrat o creștere uriașă de 56,5% față de T2 2019, generată de cererea masivă din segmentul consumer. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Producătorul de componente auto Schaeffler AG a inaugurat vineri o nouă fabrică în Szombathely, vestul Ungariei, o investiţie greenfield de 23,5 miliarde de forinţi (67,1 milioane de euro),......
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Grupul Agroland, care operează cea mai mare reţea de magazine cu produse pentru grădinărit, îngrijirea animalelor şi ...
Cîţu: Ursula von der Leyen va ajunge la București pe 27 septembrie. Asta înseamnă că PNRR-ul este aprobat
Cîţu: Ursula von der Leyen va ajunge la București pe 27 septembrie. Asta înseamnă că PNRR-ul este aprobat
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni la Bucureşti pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că Planul ...
Guvernul sloven impune vaccinarea obligatorie a bugetarilor
Guvernul sloven impune vaccinarea obligatorie a bugetarilor
Slovenia a decretat vineri vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru toţi funcţionarii publici, decizie menită să încurajeze ...