Cererea pentru centre de date locale crește. Florin Popa, Orange Business: Semestru doi al anului trecut a fost cel mai bun din istoria noastră din punct de vedere comercial

Piața centrelor de date din România traversează o perioadă de activitate intensă, impulsionată de nevoia tot mai mare a companiilor pentru soluții de colocare, infrastructură cloud și latențe scăzute. Orange Business România spune că a înregistrat în a doua jumătate a anului trecut cel mai bun rezultat comercial de până acum, ca furnizor de soluții de infrastructură digitală.
Lidia Neagu - mie, 21 mai 2025, 22:15
Cererea pentru centre de date locale crește. Florin Popa, Orange Business: Semestru doi al anului trecut a fost cel mai bun din istoria noastră din punct de vedere comercial

Probabil că deținem în acest moment cele mai mari suprafețe și cea mai mare putere instalată ca și cel mai mare număr de centre de date în România. Șapte dintre ele sunt oferite comercial către clienții noștri.

”Referitor la piața locală și provocările ei, ce pot să vă spun este că, din perspectiva noastră de furnizor, aș zice important, vedem o efervescență crescută, de cel puțin de 12-18 luni pe piață. Și vedem o creștere accelerată a nevoilor atât de colocale, cât și de soluții de tip IaaS (infrastructure as a service) Paas (platform as a service). Vedem use case-uri de edge computing.

Din ce în ce mai mult, clienții au nevoie să fie aproape de utilizatorii lor și atunci, nevoia aceasta de compute se mută cât mai aproape de ei. Și vă pot spune, ca să aveți o referință, că al doilea semestru al anului trecut a fost cel mai bun din punct de vedere comercial pentru noi, în toată istoria noastră de furnizor de soluții de data center în România. Și în special, ultimul trimestru al anului, cred că nu mă înșel dacă spun că avem nu mai puțin de șase proiecte semnificative semnate și implementate în ultimul trimestru anului trecut”, a declarat Florin Popa, Orange Business Director Orange Romania, în cadrul conferinței Tema Energy.

Potrivit acestuia, Orange deține în prezent „cele mai mari suprafețe și cea mai mare putere instalată” din România, precum și „cel mai mare număr de centre de date” – șapte dintre ele fiind disponibile comercial pentru clienți. Centrele de date Orange sunt localizate în patru orașe – București, Brașov, Cluj și Timișoara.

Tot mai multe companii, mai ales din servicii financiare, energie și sector public, se orientează către soluții locale din rațiuni de reglementare, securitate și suveranitate a datelor. „Aceste localizări ale consumului de infrastructură cresc nevoia de centre de date locale”,

AI-ul, o provocare secundară momentan în centrele de date din România

Deși la nivel global, cererea pentru AI pune presiune pe centrele de date din punct de vedere al consumului de energie, Popa nu consideră că această tehnologie va fi o provocare centrală pentru piața locală în viitorul apropiat.

”Nu văd în momentul acesta, cel puțin pentru următorii ani, ca AI-ul să fie principala noastră provocare pentru că atâta vreme cât marii jucătorii nu o să localizeze în România capacitățile lor de computing care va furniza soluțile de AI, noi rămânem mai degrabă în zona de use case-uri clasice unde e nevoie de B2B, de obicei cel mai adesea, de soluții de compute pentru aplicații, soluții de backup, soluții de disaster recovery și așa mai departe”.

România, în afara rutei hyperscalerilor

Deși marii hyperscaleri, precum Amazon, Google sau Microsoft, nu sunt prezenți în România cu centre de date, Popa vede în această realitate o oportunitate pentru furnizorii locali. „E și bine, e și rău. Oferă jucătorilor locali oportunitatea de a crește, dar nu oferă accesul clienților locali la infrastructura lor”.

În lipsa acestora, furnizorii locali de infrastructură joacă un rol cheie în asigurarea conformității cu reglementările privind suveranitatea datelor. Cererea vine mai ales dinspre industriile reglementate – financiar, energie și sector public – unde apar tot mai frecvent cerințe privind stocarea și procesarea locală a datelor.

”Ce crește local în acest moment cererea (de cente de date – n.red) este nevoia aceasta de conformare, pentru că și din perspectiva regulilor la care diverse industrii sunt supuse, acestea trebuie, mai ales când vorbim de suveranitate datelor, trebuie să controleze mult mai bine modul în care datele sunt stocate, procesate, accesate și așa mai departe. Și atunci aceste localizări ale consumului de infrastructură cresc nevoia de centre de date locale și vedem asta, în particular, pentru câteva industrii, serviciile financiare au această nevoie, în particular, zona de utilități-energie la fel, datorită potențialelor riscuri, să spunem, de siguranță”, a subliniat reprezentantul Orange, adăugând că sectorul public derulează în prezent proiecte majore de cloud guvernamental.

”Sectorul public, de asemenea, își crește nevoia și vedem proiecte semnificative în derulare în zona aceasta. În România, statul a investit și există cu finanțări din fondurile europene, vedeți în derulare proiecte foarte mari de cloud guvernamental, când o să fie gata, probabil, că putem vorbi de cu adevărat soluții de cloud locale”.

Nevoia de putere și tranziția către energie verde

O altă nevoie din piață, odată cu creșterea nivelului de reglementare vis-a-vis de consumul de energie, e legată de energia din sursele regenerabilă.

”Majoritatea clienților noștri, fiind companii mari și foarte mari, au politici și ținte de atins în privința nivelului de carbonizare sau de reducerea nivelului de carbonizare în următorii ani. Și atunci, asta a fost o cerere și devine o cerere destul de specifică și de prezentă în ultima vreme de a furniza energie verde. Și am reușit să facem asta prin semnarea în august 2023, a unui Virtual PPA pe termen lung. Iar anul acesta, putem spune, că în toate centrele noastre de date, 100% din energia furnizată este de tipul regenerabilă”, a continuat Florin Popa.

Cu toate acestea, Popa admite că extinderea capacității rămâne o provocare reală: „Mai ales când vine vorba de putere instalată și de nevoia de a oferi mai multă putere la nivel de rack.”

Reprezentantul Orange a vorbit despre o schimbare de abordare în rândul companiilor, care după o perioadă de migrare completă în cloud, încep să revină parțial la soluții locale. „Vedem clienți care au migrat complet în cloud, că încep să revină la soluții de tip hibrid”, a spus Popa. El explică această tendință prin provocările legate de latență și performanță: „Deși, în teorie, pe cutie, acestea sunt asigurate, nu se întâmplă și în practică.”

Orange consideră că România a ajuns la un nivel de maturitate în ceea ce privește soluțiile de data center – fie ele de colocare sau servicii IaaS/PaaS – și observă o tendință tot mai accentuată a vendorilor IT globali de a colabora cu operatorii telecom pentru găzduire locală. La nivel de grup, compania susține că deja găzduiește 10–12 mari jucători internaționali în centre regionale și că există perspective ca acest model să fie replicat și în România.

”Sper să vedem curând așa ceva și în România, de fapt sunt convins că așa ceva se va întâmpla mai degrabă decât soluții de tip AI găzduite local”.

Te-ar mai putea interesa și
Treevi Pizza Al Taglio deschide prima locație stradală din Constanța. Noua franciza include și un bar de cocktailuri
Treevi Pizza Al Taglio deschide prima locație stradală din Constanța. Noua franciza include și un bar de cocktailuri
Treevi Pizza Al Taglio, brandul specializat în pizza artizanală romană la felie, își continuă extinderea rețelei la nivel național și inaugurează primul restaurant din Constanța, într-o......
CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraților fără să fie necesară imprimarea rețetei
CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate asiguraților fără să fie necesară imprimarea rețetei
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a informat joi asiguraţii că pot ridica medicamentele de la farmacie ...
Cazinoul din Constanța face angajări. Ce posturi scoate la concurs
Cazinoul din Constanța face angajări. Ce posturi scoate la concurs
Societatea Patrimoniu Constanța Litoral S.R.L., cu sediul în Constanţa, str. Ștefan cel Mare nr.15, anunţă selecţia ...
Signal Iduna a  obținut aprobarea ASF pentru achiziția pachetului majoritar al companiei Garanta Asigurări
Signal Iduna a obținut aprobarea ASF pentru achiziția pachetului majoritar al companiei Garanta Asigurări
Signal Iduna Asigurare Reasigurare anunță că a primit aprobare finală din partea Autorității de Supraveghere Financiară ...