Certificate verzi: cota anuală obligatorie este de 12,15% pentru 2016 – proiect

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 12:27
Certificate verzi: cota anuală obligatorie este de 12,15% pentru 2016 - proiect

‘În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică’, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis, luni, Agerpres.

În perioada imediat următoare, Ministerul Energiei va organiza dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de producători de energie şi reprezentanţii asociaţiilor de consumatori referitoare la prevederile acestui proiect.

Conform Directivei nr. 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv naţional pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%.

Transpunerea Directivei europene în legislaţia naţională s-a făcut prin Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile.

În Nota de fundamentare a proiectului se menţionează că, în cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent şi cele estimate până la finele lui 2015, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de circa 43 lei/MWh.

Până la sfârşitul lunii august 2015 au fost emise 27 de acorduri de exceptare cărora le corespunde o cantitate de energie electrică de circa 6.000 de GWh, iar până la finele anului s-ar putea ajunge la circa 8.000 GWh energie exceptată.

‘Astfel, menţinerea unui nivel de suportabilitate a schemei de promovare pentru energia din surse regenerabile la nivelul consumatorilor finali este dificil de pus în aplicare având în vedere emiterea acordurilor de exceptare în 2015, presiunea acestora fiind transferată către consumatorii finali neexceptaţi, respectiv populaţie şi IMM-uri. În aceste condiţii, în vederea respectării prevederilor legale în vigoare cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi este de 12,15% pentru anul 2016’, se arată în nota de fundamentare.

În 2015, cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie a fost redusă la 11,9% , faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, conform Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES.

Ministerul Energiei precizează că în perioada imediat următoare va organiza dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de producători de energie, asociaţiilor de consumatori dar şi cu instituţii precum ANRE şi Consiliul Concurenţei.

Ministerul Energiei a lansat, luni, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.

În acest an, reprezentanţii asociaţiilor din industria regenerabilelor au afirmat de mai multe ori că menţinerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic reprezintă ‘o lovitură de graţie’ pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.

‘Reducerea cotei în 2014 şi în 2015 şi menţinerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% faţă de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaş de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni şi impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici şi medii’, a afirmat, la începutul lunii iulie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, Viorel Lefter.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...