1EUR = 4.8731 RON | Bucureşti 19 º

Economie

Certificatul verde se scumpeşte

Valoarea minimă şi maximă la care se poate tranzacţiona un certificat verde creşte cu un euro faţă de anul trecut.

12 mar, 2014 | | ECONOMICA.net

Valoarea minimă şi maximă a unui certificat verde va oscila, în acest an, între 29 şi 59 de euro, faţă de intervalul 28-58 de euro, anul trecut, prin ordin al ANRE.

Valoarea la care se face achiziţia unui certificat verde se stabileşte prin tranzacţionare pe piaţa liberă.

Devoltarea sectorului de producţie a energiei regenerabile, în România, este susţinută de populaţie şi ceilalţi consumatori de curent. Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem. O centrală solară primeşte 3 certificate.

Prin lege, toată cantitatea de energie produsă de co centrală „verde” este preluată automat în sistem, deci primşte subvenţie.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO