Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pentru proiectul de buget. Ce spune premierul Cîţu

Avizul pe proiectul de ordonanţă de urgență trimis de Guvernul României privind măsurile de austeritate este negativ. Premierul Florin Cîţu afirmă că opinia Consiliului Fiscal privind bugetul de stat pe 2021 reprezintă "avizul profesioniştilor", iar cea exprimată de CES - un aviz dat de "un consiliu politic".
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 12:22
Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pentru proiectul de buget. Ce spune premierul Cîţu

Aceste măsuri vizează neacordarea de vouchere de vacanţă, îngheţarea punctului de pensie în 2021, eliminarea transportului gratuit pentru studenţi.

Avizul este unul însă consultativ. Rămâne de văzut dacă Guvernul va ţine cont de motivarea Consiliului Economic şi Social.

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care are în vedere reducerea unor cheltuieli structurale, referitoare, printre altele, la eliminarea sporurilor de COVID de 30% acordate angajaţilor din prefecturi.

Astfel, potrivit proiectului de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022. Totodată, în acest an nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă. „În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a explicat premierul Cîţu, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. O altă măsură care urmează să fie adoptată prin acelaşi act normativ se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiază în prezent cursanţii din învăţământul superior. „Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG. În acelaşi timp, prin proiectul de OUG supus aprobării în şedinţa de Guvern se prevede abrogarea articolului 5 din OUG 131/2020 referitor la acordarea unui spor de COVID de 30% la salariul de bază angajaţilor din prefecturi.

 

UPDATE – Cîţu: Opinia Consiliului Fiscal pe buget – avizul profesioniştilor. La CES – un vot dat de un consiliu politic


Premierul Florin Cîţu afirmă că opinia Consiliului Fiscal privind bugetul de stat pe 2021 reprezintă „avizul profesioniştilor”, iar cea exprimată de CES – un aviz dat de „un consiliu politic”.

„Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consiliul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil, care menţine în plan principal investiţiile. Acesta este avizul profesioniştilor. Astăzi, însă, bugetul a fost şi la Consiliul Economic şi Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiţi din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să ştiţi şi acest adevăr. Cum credeţi că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparaţi avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017 – 2019”, a scris Florin Cîţu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...