Cetăţenii europeni, îndemnaţi să contribuie la modelarea viitoarei agende urbane a UE

Comisarul european pentru politica regională Johannes Hahn îi invită pe toţi cetăţenii Uniunii Europene să îşi exprime opinia cu privire la viitoarea agendă urbană a Uniunii, prin intermediul unei consultări publice deschise până la data de 26 septembrie 2014.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 16:17
Cetăţenii europeni, îndemnaţi să contribuie la modelarea viitoarei agende urbane a UE

Comisia Europeană a lansat marţi această consultare în contextul unui număr tot mai mare de apeluri la implicarea oraşelor în elaborarea politicilor UE şi în favoarea unei abordări mai coerente a provocărilor de politica urbană de către instituţiile UE.

Comunicarea Comisiei intitulată ‘Dimensiunea urbană a politicilor UE’ descrie situaţia oraşelor din întreaga UE şi politicile urbane ale statelor membre, precum şi dimensiunea globală a urbanizării.

Potrivit acesteia, agenda urbană a UE ar trebui să reflecte obiectivele globale ale Uniunii şi trebuie totodată să vină în completarea politicilor naţionale ale statelor membre.

Consultarea publică pune întrebări esenţiale precum: De ce este necesară o agendă urbană a UE? Cât de detaliată ar trebui să fie aceasta? În ce domenii poate aduce cea mai mare valoare adăugată acţiunea UE? Ar trebui implicate oraşele în elaborarea politicilor? Iar dacă da, cum anume?

‘De la poluare la sărăcie, de la şomaj la alimentarea cu energie, provocările cu care se confruntă Europa şi obiectivele ei nu pot fi abordate decât prin rezolvarea acestor probleme la nivelul oraşelor Europei. Agenda urbană a UE trebuie să respecte principiul subsidiarităţii – dar, acolo unde putem aduce valoare adăugată politicilor UE prin consolidarea dimensiunii urbane, ar trebui să facem acest lucru şi ar trebui să acordăm oraşelor Europei un rol mai important ca parteneri ai UE. Consultarea de astăzi este un pas important în această direcţie’, a declarat Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională şi dezvoltare urbană a UE.

Potrivit acestuia, peste două treimi dintre europeni trăiesc în oraşe, şi, de aceea, este corect ca, la reformarea politicii de coeziune a UE, să fie acordate oraşelor şi dezvoltării urbane locuri prioritare pe agenda politică.

Dacă astăzi 72 % din populaţia UE locuieşte în oraşe, orăşele şi suburbii, până în 2050, este probabil că proporţia va ajunge la peste 80 %. Comunicarea afirmă că peste două treimi dintre politicile UE afectează, în mod direct sau indirect, oraşele mari şi mici ale UE – politici precum cele din domeniul transporturilor, energiei şi mediului. În acest context, o agendă urbană ar urmări o abordare mult mai integrată a elaborării politicilor, pentru a asigura coerenţa acestora şi pentru a evita contradicţiile.

Printre numeroasele părţi interesate care au solicitat o Agendă urbană a UE se numără Parlamentul European, Comitetul Regiunilor şi Comitetul Economic şi Social European, precum şi asociaţiile oraşelor însele. În luna februarie, Comisia a organizat un Forum al oraşelor, pentru a da curs acestei idei.

În timpul preşedinţiei elene, miniştrii responsabili cu politica de coeziune din cadrul UE au lansat un apel, în luna aprilie a acestui an, pentru introducerea unei astfel de agende, cu contribuţii de la nivel local, regional, naţional şi al UE.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...