1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Companii

CEZ vrea să facă achiziţii în ţările vecine

Decizia grupului ceh de utilităţi CEZ de a renunţa la proiectul construirii de noi reactoare la centrala de la Temelin deschide posibilitatea unor achiziţii în Germania, Polonia şi Slovacia, a declarat miercuri directorul general de la CEZ, Daniel Benes, transmite Bloomberg.

30 apr, 2014 | Agerpres

CEZ, cel mai mare producător de electricitate din Cehia, ar putea fi interesat de achiziţionarea unor active ale grupului Vattenfall AB din Germania, a precizat Daniel Benes. Acesta a adăugat că există oportunităţi atractive de achiziţii şi în Polonia şi mai ales în Slovacia, unde compania naţională de utilităţi Slovenske Elektrarne AS este deţinută de grupul italian Enel SpA.

'Cea mai mare greşeală din istoria CEZ a fost că nu am cumpărat Slovenske Elektrarne. CEZ ar fi fost astăzi într-o poziţie complet diferită dacă am fi avut succes atunci. Dacă acest activ va fi scos la vânzare am fi bucuroşi să intrăm în negocieri', a declarat Daniel Benes.

La începutul acestei luni, CEZ a decis să pună punct procedurii de licitaţie pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Temelin, un contract în valoare de 15 miliarde de dolari, motivându-şi decizia prin continuarea scăderii preţurilor la energie pe piaţa europeană.

'Achiziţiile ar putea modera tendinţa de scădere a veniturilor şi profiturilor însă este devreme să spune cât de mult deoarece nu ştim care vor fi activele achiziţionate', a declarat analistul Komercni Banka AS, Josef Nemy.

Daniel Benes a subliniat însă că decizia privind noile reactoare de la Temelin nu înseamnă sfârşitul energiei nucleare în Cehia, unde cele două centrale existente generează peste 40% din necesarul de energie electrică. CEZ a decis să ia o 'pauză' până când Guvernul de la Praga va decide care va fi locul energiei nucleare în noua strategie energetică, a precizat Benes. Potrivit acestuia, CEZ nu are de gând să cumpere active de producţie a energiei pe piaţa din Cehia, urmând să se concentreze pe dezvoltarea de unităţi mici de cogenerare şi pe alte activităţi precum distribuţia de gaze pentru a pune capăt scăderii veniturilor generate de producţia de electricitate.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO