1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

CFA: Leul s-ar putea deprecia, condiţiile de afaceri riscă să se înrăutăţească, salariile continua să crească. Totuşi, încrederea a crescut

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut semnificativ în aprilie, cu 4 puncte faţă de luna precedentă, la 60,8 puncte, majorare care s-a datorat în principal ameliorării puternice a percepţiei condiţiilor economice curente, arată datele publicate vineri de CFA, scrie News.ro.

26 mai, 2017 | News.ro

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni, scrie News.ro.

Majorarea din luna aprilie vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut uşor în martie, cu 0,1 puncte faţă de luna precedentă, la 56,8 puncte.

Creşterea s-a datorat în principal majorării indicatorului ce reflectă percepţia asupra condiţiilor curente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a ajuns în aprilie la 76 puncte, în creştere cu 8,3 puncte faţă de martie, în timp ce indicatorul anticipaţiilor privind situaţia din următoarele 12 luni a crescut cu 1,8 puncte, până la 53,2 puncte.

Totuşi, sondajul arată o înrăutăţire a aşteptărilor privind condiţiile de afaceri din România din următoarele 12 luni, indicatorul coborândîn aprilie la -36%, de la -32% în martie, în condiţiile în care doar 12% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor de afaceri.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru salarii, rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Analiştii se aşteaptă la o situaţia stabilă a pieţei muncii în următorul an, cu o balanţă de 0% a răspunsurilor (23,1% din cei chestionaţi aşteaptă o îmbunătăţire şi tot 23,1% estimează o înrăutăţire), şi la o creştere a veniturilor personale (+31%).

Analiştii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflaţiei de 1,65% pentru intervalul mai 2017 - mai 2018, uşor sub nivelul anticipat în raportul anterior.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,55 lei/euro peste şase luni şi 4,60 lei/euro pentru următorul an.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni", punctează autorii raportului.

În privinţa situaţiei economice pe plan mondial în următorul an, 50% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la condiţii economice normale, în timp ce 28,6% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o situaţie proastă, iar 21,4% se aşteaptă la o situaţie bună.

Sondajul este realizat in ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO