Update: Contractul a fost semnat. CFR Infrastructură semnează vineri primul mare contract cu finanțare prin PNRR, pentru lotul 3 din linia Caransebeș – Timișoara – Arad

Update: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a semnat, vineri, la Timişoara, contractul pentru modernizarea Lotului 3 al liniei de cale ferată Caransebeş - Timişoara - Arad, pe care trenurile vor putea circula cu 160 km/oră, relatează Agerpres.
Anemona Andone - vin, 04 nov. 2022, 10:33
Update: Contractul a fost semnat. CFR Infrastructură semnează vineri primul mare contract cu finanțare prin PNRR, pentru lotul 3 din linia Caransebeș - Timișoara - Arad

Ministrul a subliniat că este un proiect care va avea impact asupra municipiului Timişoara, va avea patru pasaje peste calea ferată, dar şi lucrări de alte tipuri, pe lângă cele legate de modernizarea căii ferate şi care, după cele 42 de luni, va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie pe acest tronson.

„Vorbim despre un proiect finanţat prin PNRR, de Lotul 3 Caransebeş – Arad, în valoare de aproximativ 1,44 de miliarde de lei fără TVA, care presupune şase luni de proiectare şi 36 de luni de execuţie. (…). Cred că acesta este cel mai mare proiect semnat vreodată în oraşul nostru. Valoarea este de aproximativ 300 de milioane de euro fără TVA şi face parte din secţiunea Caransebeş – Arad”, a menţionat Sorin Grindeanu.

Pe acest tronson, trenurile de călători vor putea circula pe unele porţiuni cu 160 km/h, iar cele de marfă cu 120 km/h.

„Semnarea contractului de modernizare a secţiunii Timişoara Est – Ronaţ Triaj reprezintă punctul de pornire a dezvoltării infrastructurii feroviare pe tronsonul Caransebeş – Timişoara – Arad, ramura sudică a coridorului Rin-Dunăre, şi un prim pas în alinierea infrastructurii feroviare din zona de vest a ţării la standardele europene de transport”, a punctat directorul CFR SA, Ion Simu.

Știrea inițială

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu participă vineri la semnarea contractului pentru modernizarea lotului 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj (13,86 km), din cadrul liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad. Acesta este primul mare contract de infrastructură feroviară semnat din cadrul celor cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Amintim că la finele lunii iulie, CFR SA a desemnat câștigătoare oferta italienilor de la WeBuild pentru modernizarea infrastructurii feroviare și creșterea vitezei de circulație la 160 km/ pe lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj din cadrul liniei Caransebeș – Timișoara – Arad.

Oferta financiară depusă de Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – Timișoara – Arad Lot 3, în valoare de 1,44 de miliarde de lei fără TVA, a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Durata de implementare a contractului este de 102 luni, din care: 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor, 60 de luni reprezentând perioada de garanție a obiectivului.

Sursa de finanţare a fost identificată și va fi asigurată prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.

Obiective principalele ale programului de modernizarea:
Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr. D (13,86 km), de la km 568+399, al liniei CF București – Jimbolia (indicativ 100), până la stația Timișoara Nord, după care se continuă pe linia CF Timișoara – Arad (indicativ 218), de la km 0+000, la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D). Lungimea traseului este de 13,86 km, de la intrarea în cap X stația Timișoara Est, până la semnal cap Y, din Ronaț Triaj Gr.D.

Pe traseul existent calea ferată este simplă, electrificată, dotată cu instalație BLA și este dispusă atât în rambleu cu înălţimea de maxim 12 metri, cât și în debleu cu adâncimea de maxim 8 metri. Pe cea mai mare parte a tronsonului feroviar vizat, pentru modernizare, calea se va dubla. Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe amplasamentul existent al liniei CF, cu excepţia tronsoanelor compuse din aliniamente şi curbe ce nu asigură retrasarea liniei cu parametrii pentru circulația cu viteza de 160 km/h.

De asemenea, se vor executa lucrări:
– de construcţie, reconstrucție sau reparaţii/reabilitare la 3 poduri și 3 podeţe, 9 pasaje denivelate, 1 trecere la nivel și se vor executa 2 podeţe de descărcare;
– de modernizare a instalațiilor de energoalimentare, linie de contact, telecomunicații, semnalizare, centralizare, bloc (SCB), sanitare, termotehnologice etc
– de modernizare a clădirilor din staţiile şi haltele de mişcare de pe tronson: Timişoara Est, Timişoara Nord; Ronaţ Triaj Gr. D (post de mișcare), Timișoara Centru; Ronaţ Triaj Cab.1, Ronaț Triaj h, Ronaț Triaj Gr. D (halta). Stația care se va transforma în post de mișcare este Stația (grupa de linii) Ronaț Triaj Gr. D.
– de modernizare a reţelele locale existente, de conducte de distribuţie a apei şi de canalizare, care asigură racordarea tuturor consumatorilor branşaţi în prezent la staţiile CF.
– de protecția mediului: panouri fonoabsorbante, decontaminarea solului, amenajări de spații verzi, separatoare de hidrocarburi și bazine decantoare, garduri și panouri de protecție.

Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe secțiunea Timișoara Est – Ronaț Triaj (lotul 3) se vor asigura condiţii tehnice pentru circulaţia cu viteza de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...