CFR Marfă se va vinde prin licitaţie cu ofertă în plic. Preţul, singurul criteriu

CFR Marfă va fi curăţată de datorii şi vândută unui investitor strategic, printr-o metodă combinată: negociere urmată de licitaţie cu ofertă în plic.
Economica.net - joi, 31 ian. 2013, 09:25
CFR Marfă se va vinde prin licitaţie cu ofertă în plic. Preţul, singurul criteriu

Privatizarea companiei naţionale de transport feroviar de marfă CFR Marfă se va face prin negociere negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmată de licitaţie cu oferta în plic, potrivit strategiei de privatizare pubicată de Ministerul Transporturilor.

Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul, potrivit strategiei. Statul va fixa un preţ de pornire, dar, dacă nu există suficient interes, acesta va fi redus.

Vezi aici strategia de privatizare a CFR Marfa

Privatizarea CFR Marfă se va face cu un investitor strategis sau cu un grup de investitori, care se obligă să menţină obiectul de activitate al societăţii. Dat fiind caracterul strategic al companiei, compania va fi monitorizată post-privatizare, atât de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, cât şi de către Consiliul Superior de Apărare a Ţării.

Garanţia de participare la licitaţie este de 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea nominală a acţiunilor statului.

Înainte de privatizare, CFR Marfă ar putea scăpa de datorii, atât prin compensări, cât şi prin majorare de capital cu creanţele pe care statul le are asupra companiei.

Performanta CFR Marfă s-a îmbunătăţit in 2011 comparativ cu 2009 şi 2010, dar se află încă sub nivelul anilor precedenţi. În 2011, cifra de afaceri a crescut cu 10%, cheltuielile operaţionale au crescut cu 14%, iar EBITDA a redevenit pozitivă, spun cei de la Ministerul Transporturilor.

Cu toate acestea, compania întregistra, la finalul lui 2011, datorii totale de circa 1,9 miliarde de lei, dintre care 1,3 miliarde reprezintă datorii către entităţi publice: bugete, CFR SA. La jumătatea acestui an, datoriile au crescut.

„In plus, capitalurile proprii ale Societăţii înregistrează o valoare negativă (-472 milioane RON la 31.12.2011), reclamând intervenţia acţionarului sau, statul român, prin intermediul Ministerului Transporturilor, pentru recapitalizarea Societatii” se mai arată în strategia de privatizare.

CFR Marfă are un parc rulant de peste 39.000 de vagoane, dintre care doar 23.000 sunt utilizate în mod curent, şi peste 900 de locomotive.

Potrivit angajamentului asumat prin scrisoarea de intenţie cu FMI, CFR Marfă trebuie privatizată până la jumătatea lunii mai.

Puteţi vedea, ataşat, strategia de privatizare

Te-ar mai putea interesa și
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui an şi a aplicat sancţiuni constând în amenzi şi confiscări în valoare......
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Vigroux a fost numit președinte independent al Consiliului de Administrație al BRD
Jean-Pierre Georges Vigroux a fost ales preşedinte independent al Consiliului de Administraţie al BRD - Groupe Societe ...