CGMB a decis dizolvarea Companiei Municipale Turistica București

Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de vineri, cu 34 de voturi ''pentru'', 19 ''împotrivă'' şi o abţinere, un proiect care vizează dizolvarea Companiei Municipale Turistica Bucureşti S.A.
Economica.net - sâm, 27 feb. 2021, 07:11
CGMB a decis dizolvarea Companiei Municipale Turistica București

„O chestiune mult aşteptată, începem efectiv procesul de desfiinţare a companiilor municipale care au fost o gaură neagră în bugetul municipalităţii. Sunt servicii publice al căror preţ a crescut cu 30 – 40 – 50% după ce aceste companii municipale au fost înfiinţate. Azi vorbim de prima astfel de desfiinţare – Compania Turistică”, a declarat Nicuşor Dan, înaintea şedinţei CGMB.

Andrei Badiu (PNL) a declarat că adoptarea hotărârii reprezintă un prim pas în demersul de dizolvare a companiilor municipale.

 „Aş dori să marcăm momentul de începere a activităţii de dizolvare a companiilor municipale. Din păcate, Compania Turistica a ajuns într-o situaţie financiară dezastruoasă. În cazul acestei companii nu a fost emisă nicio factură timp de un an. La nivelul anului 2019 au fost incidente prevederile art. 153 indice 24, respectiv am ajuns la nivelul datoriilor la nivelul capitalului social. Nu mai avem capital social. Din păcate, ne va fi foarte greu şi lichidarea să o facem”, a spus acesta.

Conform proiectului, Consiliul de administraţie al societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor care va avea pe ordinea de zi dizolvarea societăţii. Totodată, va face toate demersurile necesare ca AGA convocată să aibă loc în maxim 45 de zile de la adoptarea hotărârii CGMB.

Ulterior aprobării dizolvării societăţii în AGA, Consiliul de administraţie are obligaţia de a selecta lichidatorii. Aceştia trebuie să fie înscrişi în evidenţa Uniunii Naţionale a Practicienilor în insolvenţă cu sediul în Bucureşti, să aibă experienţă dovedită în lichidarea societăţilor cu o cifră de afacere echivalentă cu un multiplu de cinci al cifrei de afaceri a Companiei Turistica şi să aibă o bună probitate profesională.

În raportul de specialitate este prezentată o analiză realizată de către consilierii municipali PNL, în baza situaţiilor financiare anuale consolidate pentru perioada 2017 – 2019 şi a balanţei de verificare la 31 decembrie 2020.

Potrivit analizei realizate de liberali, capitalul social subscris vărsat a crescut de la 120.000 de lei la 8.682.000 de lei în perioada 2017 – 2019, iar în 2017 societatea a avut o cifră de afaceri netă de 0 lei, un număr mediu de nouă salariaţi, cheltuieli cu personalul de 114.720 lei, cheltuieli de exploatare de 131.361 de lei, înregistrând la finalul anului o pierdere netă de 252.382 lei. Tot în 2017, societatea a achiziţionat 20 de laptopuri Intel Core 17, 20 de licenţe Microsoft Office şi două autoturisme Dacia Duster.

La finalul anului trecut, societatea a înregistrat o pierdere de 2.157.296 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la începutul acestei zile. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei, dar a rămas peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...