CGMB a respins proiectul care viza darea în plată a unei porțiuni din Satul Francez

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins proiectul de hotărâre privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda (foto), informează Agerpres.
Economica.net - mie, 15 iul. 2020, 15:40
CGMB a respins proiectul care viza darea în plată a unei porțiuni din Satul Francez

Proiectul a fost respins deoarece s-au înregistrat doar 28 de voturi „pentru”, în condiţiile în care pentru a fi adoptat era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul consilierilor municipali. S-au mai înregistrat trei voturi „împotrivă” şi 16 abţineri.

Proiectul de hotărâre prevedea aprobarea dării în plată „a imobilelor teren în suprafaţă totală de 11.102 mp şi construcţiile situate pe acesta (…) ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832A/11.07.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 şi menţinută prin decizia civilă nr. 1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (…) Imobilele ce urmează a face obiectul dării în plată vor fi evaluate de un expert ANEVAR, evaluarea urmând a fi propusă spre însuşire Consiliului General al Municipiului Bucureşti, anterior încheierii actului de dare în plată”.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, la solicitarea creditorilor Maria şi Costică Constanda a fost deschis dosarul de executare nr. 202EP/2018 la BEJ Peticaru Eduard, pentru recuperarea creanţei ce decurge din titlul executoriu reprezentat de Decizia civilă nr. 832A/2018 pronunţată în dosarul nr. 1011/2/2016. Somaţia de plată nr. 202EP din 6 ianuarie 2020 a fost înregistrată la Direcţia Juridic sub nr. 642/14.01.2020, iar notificarea privind Măsura înfiinţării popririi nr. 202EP din 5 martie 2020 a fost înregistrată la Direcţia Juridic sub nr. 5130/06.03.2020.

„Prin cererea nr. L/CC/PB/9217, înregistrată la Direcţia Juridic sub nr. 10256/29.06.2020, creditorii Constanda Costică şi Constanda Maria şi-au arătat disponibilitatea în ceea ce priveşte executarea silită în condiţiile art. 1492 cod civil, art. 5 din OG nr. 22/2002 şi art. 630 cod procedură civilă. Creditorii Constanda Costică şi Constanda Maria au transmis Direcţiei Juridic propunerea ca suprafaţa totală de 11.102 mp şi construcţiile situate pe aceasta (…) din totalul suprafeţei ce ar urma să reintre în proprietatea Municipiului Bucureşti conform Deciziei civile nr. 832A/11.07.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 să le fie atribuită în proprietate, urmând ca valoarea acelei suprafeţe să fie dedusă din obligaţiile de plată pe care Municipiul Bucureşti le are stabilite de către instanţa de judecată faţă de Constanda Costică şi Constanda Maria”, se explica în referat.

Înainte de a se trece la vot, Sorin Chiriţă, administratorul public al Municipiului Bucureşti, a atras atenţia asupra riscurilor în cazul neadoptării proiectului.

„Vorbim de un vot de două treimi şi vorbim de acea executare pe care domnul Constanda a făcut-o către Primăria Municipiului Bucureşti, practic ne-a blocat de mai multe ori conturile. În situaţia în care acest proiect nu trece, vom avea surpriza sau există posibilitatea ca domnul Constanda să blocheze conturile Municipiului Bucureşti şi astfel să punem în pericol public toate spitalele, transportul public, termoficarea şi toate serviciile de utilitate publică, pentru că nu vom mai avea posibilitatea să le plătim, deci suntem în acest risc (…) pentru că noi nu avem sumele disponibile pentru a face această plată care a fost câştigată în instanţă”, a transmis Chiriţă.

Primarul general Gabriela Firea declara, în iunie 2019, după pronunţarea deciziei ICCJ, că municipalitatea are de plătit peste 115 milioane de euro.

„După cum ştiţi, ieri a fost pronunţată decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procesul cu omul de afaceri Costică Constanda. În anul 2003, adică acum mai bine de 16 ani, primarul Traian Băsescu a retrocedat zona verde din Parcul Bordei, în suprafaţă de aproximativ 33.000 mp, în schimbul terenului de peste 28.000 de mp din Satul Francez, pentru care familiile Lincaru şi Tudor aduseseră certificate de moştenitor şi acte de proprietate, pentru a demonstra că le aparţinuseră”, preciza Firea.

Potrivit primarului general, Costică Costanda a cumpărat drepturile litigioase de la cele două familii Lincaru şi Tudor.

„Precizez că alte rude ale celor două familii au fost despăgubite cu sume consistente în bani de către statul român – ANRP, tot în perioada respectivă. În anul 2007, unii consilieri generali nu au fost de acord să se construiască un ansamblu imobiliar cu clădiri de 5 etaje în Parcul Bordei. Ca urmare, suntem nevoiţi acum să plătim peste 115 milioane de euro, dintre care: 69 milioane euro contravaloarea terenului respectiv din Satul Francez, restul reprezentând dobânzi aferente din 2010 şi până acum şi alte cheltuieli accesorii. (…) Potrivit aceleiaşi decizii ale ICCJ, Constanda trebuie să restituie Municipiului Bucureşti un teren în Satul Francez în suprafaţă de 28.500 mp şi construcţiile edificate pe acesta. Litigiul soluţionat irevocabil ieri de ICCJ a început în anul 2010”, adăuga Gabriela Firea.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...