1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

News

CGMB şi-a dat avizul pentru declararea lacului Văcăreşti arie protejată de interes naţional

Consilierii municipali au adoptat joi, în unanimitate, un proiect de hotărâre privind avizarea a peste 180 de hectare din fostul lac Văcăreşti, care ar putea deveni astfel arie arie naturală protejată de interes naţional.

28 mai, 2015 | Agerpres

Statutul de parc natural urmează să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, documentaţia necesară cuprinzând şi o hotărâre a CGMB în acest sens.

Prezent la şedinţa CGMB, alpinistul Alex Găvan a arătat că Bucureştiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mică suprafaţă verde din Europa.
"Consider că trăim astfel un moment oarecum istoric, în sensul în care ne apropiem de finele a trei ani în care ceea ce încercăm noi să facem, cei de la Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, este să oferim un plămân verde nesperat Capitalei. În momentul de faţă Bucureştiul este una dintre capitalele europene cu cea mai mică suprafaţă verde din Europa şi în acelaşi timp este una dintre capitalele europene cu cel mai puţin spaţiu verde din Europa. Cred că acest parc poate să ne ofere câteva sute de hectare în plus de spaţiu verde", a declarat Alex Găvan.

Potrivit hotărârii CGMB, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, documentaţia necesară instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes naţional pentru Parcul Natural Văcăreşti cuprinde atât studiul de fundamentare ştiinţifică, avizul Academiei Române, cât şi hotărârea CGMB de avizare a suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din această arie naturală protejată.

Astfel, prin revizuirea studiului de fundamentare ştiinţifică şi printr-o adresă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor din 18 mai se confirmă suprafaţa zonei ce urmează a fi declarată arie naturală protejată, respectiv a Parcului Natural Văcăreşti, ca fiind de 182,99 ha.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis în mai 2013 un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcăreşti în categoria de arie naturală protejată tip parc natural.

Potrivit Primăriei Capitalei, pe baza punctului de vedere solicitat de Municipalitate pe 9 aprilie, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a transmis pe 21 mai - în calitate de administrator al zonei - clarificările legate de suprafaţa viitorului Parc Natural Văcăreşti şi susţinerea studiului de fundamentare.

În aceste condiţii, în urma unei întâlniri pe care primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a avut-o pe 21 mai cu reprezentanţii Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti şi responsabilii Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, s-a decis ca există documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti a proiectului de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti.

CGMB mai decisese în aprilie 2014, printr-o hotărâre, avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală, dar printr-o adresă a Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti hotărârea a fost suspendată de drept.

În urmă cu un an, premierul Victor Ponta, prezent la inaugurarea Centrului de Observare a Parcului Natural Văcăreşti, a anunţat că Guvernul va susţine punerea în practică a oricărui proiect ecologist viabil.

"Cel mai frumos loc din România este Delta Dunării. Dar dacă Delta Dunării este un pic mai departe şi atunci când mi s-a spus că poate exista o mini Deltă în Bucureşti, sigur, am privit cu scepticism şi am spus că nu se poate să se întâmple aşa ceva. Din fericire, alţii au fost mai optimişti decât mine şi ONG-urile şi miniştrii, pentru că şi Rovana Plumb, după aceea şi Attila Korodi, au făcut ce trebuia să facă pe partea aceasta complicată a procedurilor legale. Bineînţeles că au avut din partea mea tot sprijinul pentru că atâta timp cât o idee este bună şi poate fi pusă în practică este păcat să o oprim. (...) În momentul în care poţi să salvezi anumite zone, succesul este cu atât mai mare şi bucuria este cu atât mai mare", a declarat Ponta.

Premierul a dat asigurări că proprietarii care deţin terenuri în zonă vor fi despăgubiţi şi a mai spus că o parte din banii alocaţi prin Programul Sectorial de Mediu, administrat de Ministerul Mediului, vor direcţionaţi pentru zona Parcului Natural Lacul Văcăreşti.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO