ChatGPT a atins 100 milioane de utilizatori

Noua aplicaţie ChatGPT, lansată la finele lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns, în ianuarie 2023, la 100 de milioane de utilizatori, iar ca urmare a acestei popularităţi ar putea fi folosită inclusiv pentru escrocherii sentimentale, susţin experţii Eset, într-un articol publicat, recent, pe blogul din România al companiei de securitate cibernetică.
AGERPRES - Dum, 19 feb. 2023, 13:26
ChatGPT a atins 100 milioane de utilizatori

„După ce a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 şi a uimit o lume întreagă, ChatGPT a devenit aplicaţia web cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată, ajungând la un milion de utilizatori în primele cinci zile, ca mai apoi să atingă 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie 2023. Astfel, chatbot-ul a captat imaginaţia publicului ca fiind ceva inedit şi diferit şi va rămâne prima mare tendinţă tehnologică relevată în cursul anului 2023. ChatGPT va rămâne cu noi pe termen lung de acum înainte şi a inaugurat o nouă eră, pentru că este mult mai mult decât un simplu chatbot. Având în vedere abilităţile botului AI, nu este surprinzător că oameni din diverse categorii sociale se întreabă dacă nu cumva, într-o bună zi, tehnologii precum ChatGPT (şi, într-adevăr, inteligenţa artificială în general) le vor prelua locurile de muncă (…) Având în vedere popularitatea aplicaţiei web bazate pe inteligenţa artificială, nu putem exclude perceperea acesteia ca o alternativă la interacţiunile umane clasice. Deşi ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informaţii pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită şi pentru conversaţii „sentimentale”, este de părere Andre Lameiras, specialist Eset.

Conform unui scenariu derulat de către experţi, se pune întrebarea dacă putem spune prietenilor că suntem implicaţi într-o relaţie sentimentală. Concluzia este că chatbot-ul explică faptul că nu are capacitatea de emoţii sau prezenţă fizică, astfel poate fi disponibil doar pentru o „relaţie funcţională”. „Aşadar, nu vă faceţi iluzii, acesta nu poate înlocui (deocamdată) un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoţional”, precizează sursa citată.

Într-o a doua situaţie putem pretinde că suntem la o întâlnire romantică, dar pentru să le povestim ulterior prietenilor despre cum au decurs lucrurile?

„Poate părea o idee bună să îi ceri lui ChatGPT să ieşiţi la o întâlnire, nu? Ce ar putea merge prost? Deşi „standardele etice” ale bot-ului nu îi permit să se prefacă că merge la o întâlnire, pentru a nu induce alte persoane în eroare, acesta poate „simula” o întâlnire, mai exact o discuţie despre scenarii ipotetice, asemenea unei analize teoretice. Analizând răspunsurile oferite şi perspectiva asupra subiectului, a fost destul de evident că ChatGPT este ferm în declaraţia sa: nu are capacitatea de „a plăcea pe cineva”. În schimb, în cadrul oricărei interacţiuni se concentrează pe ceea ce poate face cel mai bine: să răspundă la întrebări şi să ofere informaţii într-o manieră conversaţională. Cu toate acestea, putem observa că ChatGPT nu numai că a fost dispus să ocolească propriile limitări etice atâta timp cât subiectul era doar „simularea unei întâlniri”, dar părea să fie foarte conştient de modul în care a imaginat o primă întâlnire perfectă. Aceste tendinţe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab şi o potenţială cale de exploatare a capacităţilor aplicaţiei web în scopuri maliţioase”, explică specialiştii.

Autorul articolului de specialitate avertizează asupra faptului că riscurile legate de Inteligenţa Artificială (AI) există, pe măsură ce ChatGPT a fost distribuit masiv în lumea digitală la sfârşitul anului 2022.

În acest context, escrocii sentimentali şi, aparent, chiar şi persoane reale care folosesc aplicaţii de dating online nu au ezitat să profite de acest instrument. Astfel, aceştia au creat profiluri false foarte convingătoare cu ajutorul cărora au trimis mesaje „intereselor amoroase”.

„În esenţă, astfel de boţi sunt programaţi să reacţioneze rapid la mesajele trimise de utilizatorii profilurilor de întâlniri, mimând o persoană reală şi solicitând informaţii simple precum numele utilizatorului, adresa, numărul de telefon şi adresa de e-mail. Aceşti boţi bine pregătiţi pot fi compromişi cu uşurinţă şi utilizaţi pentru a colecta suficiente date personale, pentru a lansa alte escrocherii de succes sau chiar pentru a face solicitări directe de bani în încercarea de a obţine un profit uşor pentru creatorii lor. În acelaşi timp, profiluri false ca acestea pot fi folosite pentru a răspândi link-uri şi fişiere rău intenţionate”, afirmă Lameiras.

Pe acest fond a fost întocmită o listă cu zece semnale de alarmă de care utilizatorii trebuie să ţină cont, ce vor ajuta să identifice nu numai reţelele sociale false şi profilurile înşelătoare din aplicaţiile de dating, ci şi infractorii cibernetici, în general.

Un prim sfat vorbeşte despre atenţia la profilurile care par prea bune pentru a fi adevărate, mai ales dacă fotografia de profil a persoanei arată ca şi cum ar fi fost făcută de către un fotograf profesionist, apoi vigilenţă la profilurile cărora le lipsesc informaţii importante, precum o biografie sau o listă de interese.

De asemenea, este important să nu se furnizeze informaţii personale (numele complet, detalii financiare) şi să se acorde atenţie la persoanele care pretind că au mulţi bani sau un loc de muncă bine plătit, dar totuşi cer ajutor financiar.

„Atenţie la oamenii care cer bani, indiferent de motivul pe care îl invocă pentru această solicitare. Fiţi atenţi la persoanele care pretind că se confruntă cu o situaţie de urgenţă şi spun că au nevoie ca dumneavoastră să efectuaţi un transfer de bani imediat sau la oricine pretinde că este personal specializat care solicită ajutor financiar pentru a plăti taxele de expediere pentru un pachet pe care încearcă să vi-l trimită. Ambele sunt tactici comune folosite de escroci. Aveţi grijă în relaţia cu oamenii care au dorinţa de a avansa prea repede în relaţia romantică. Fiţi sceptici faţă de persoanele care folosesc un limbaj prea formal sau prea romantic în mesajele lor. Amintiţi-vă că tehnologia evoluează constant şi că escrocii îşi adaptează în mod continuu metodele. Prin urmare, este esenţial să fiţi vigilenţi în orice moment, chiar şi atunci când profilul unei persoane pare a se potrivi perfect cu dvs. Dacă realizaţi că aveţi de a face cu un escroc sentimental, raportaţi-l direct în aplicaţia de întâlniri utilizată pentru a împiedica ca escrocheria să facă rău şi altor persoane”, menţionează sursa citată.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...