Chelaru: Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, cu recomandări, proiectul legii de revizuire a Constituţiei

Comisia de la Veneția a avizat favorabil, dar cu recomandări, proiectul de lege de revizuire a Constituţiei României, a declarat în exclusivitate pentru AGERPRES vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).
Economica.net - sâm, 22 mart. 2014, 11:42
Chelaru: Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, cu recomandări, proiectul legii de revizuire a Constituţiei

‘La finalul ședinței, prin votul comisiei, proiectul de opinie a fost aprobat, iar luni sau marți va fi făcut public. Autoritățile române apreciază caracterul echilibrat al avizului și faptul că acesta a avut în vedere evoluțiile recente din România, atât dezbaterile publice pe proiectul de revizuire, cât și poziția Curții Constituționale exprimată în 17 februarie și cea din Consiliul Legislativ, din urmă cu câteva luni’, a afirmat Chelaru.

Parlamentarul a condus delegația României la Comisia de la Veneția, fiind vicepreședinte al Comisiei de revizuire a Constituției. El a apreciat că cele mai multe dintre observațiile comisiei sunt pertinente și binevenite.

‘Am explicat comisiei, în pledoaria făcută, că statul român va respecta decizia Curții Constituționale și vom lua în considerare sugestiile de modificare sau eliminarea anumitor propuneri de amendamente. Cred că decizia Comisiei de la Veneția va declanșa un proces de reevaluare a proiectului de lege privind revizuirea Constituției. M-am angajat în fața comisiei, în numele statului român, că suntem pe deplin angajați să participăm la o dezbatere aprofundată și favorabilă includerii sugestiilor din aviz. Am spus că un număr de texte constituționale urmează să fie modificate, însă ele nu schimbă în esență concepțiile de bază ale instituțiilor fundamentale ale statului. Forma de guvernare și cele mai importante competențe ale instituțiilor rămân aceleași’, a subliniat vicepreședintele Senatului.

Ioan Chelaru a menționat că în cadrul comisiei au existat discuții cu privire la faptul că după iulie 2013 nu au mai fost discuții transparente și cuprinzătoare despre proiectele revizuirii.

‘Am arătat comisiei că la dezbateri, inclusiv până în luna februarie, au participat asociațiile profesionale de juriști. Este adevărat că CSM, trecând printr-o schimbare de conducere, a venit un pic mai târziu, dar vor rămâne în continuare. La fel și societatea civilă va rămâne în dezbateri și orice sugestie importantă care poate ajuta acest proiect va fi avută în vedere. Cred că decizia comisiei înseamnă două lucruri. În primul rând, că autoritățile române au avut și vor avea în vedere recomandările comisiei și în al doilea rând, logica, filosofia și structura existentă în textul constituțional privind revizuirea Constituției. Sunt două chestiuni de care ne vom ține în mod esențial’, a susținut senatorul PSD.

‘Concluzia este că discuțiile din cadrul Comisiei de la Veneția, decizia Curții Constituționale, decizia Consiliului Legislativ împreună cu cei care suntem în comisia de revizuire și cei care vor fi în continuare implicați vor declanșa un important proces de reevaluare a proiectului de lege existent privind prevederile Constituției României. M-am angajat, repet, în fața comisiei să aplicăm corect decizia Curții și recomandările Comisiei. Raportul, care este de câteva zeci de pagini, reflectă în primul rând o experiență importantă care există în Uniunea Europeană pe probleme de constituție, dar și înalta pregătire și profesionalismul raportorilor’, a declarat vicepreședintele Senatului.

Ioan Chelaru a mai arătat că foaia de parcurs propusă inițial privind revizuirea Constituției va fi de mai lungă durată, dar va permite o reevaluare a textelor și o analiză mai ales a celor disputate și discutate.

‘Cred că vom da deoparte patimile politice și proiectul de revizuire și Constituția în sine trebuie să fie cât mai apropiată sau chiar adusă la standardele europene. Având în vedere experiența și buna colaborare cu reprezentanții comisiei, i-am invitat în România pentru discuții pe parcurs și ne-am angajat să ținem cont de opiniile acestora, majoritatea dintre ele foarte bine argumentate. Nu putem previziona o dată a referendumului, mai ales că sunt forțe politice care după ce au participat la lucrările comisiei, în ultimele zile ale comisiei au făcut spectacol și au plecat. Cred că putem discuta de un referendum pe Constituție în 2015’, a declarat Chelaru.

În plenul celei de-a 98-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția, care a avut loc pe parcursul zilei de vineri, raportul pentru România a fost prezentat de Sergio Bartolle, reprezentant al Italiei. Ceilalți șase membri care au lucrat la raportul pentru România sunt din Franța, Irlanda, Elveția, Polonia, Bulgaria și Finlanda, toți profesori universitari cu experiență în drept constituțional și foști demnitari ai statelor respective.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...