Cheltuielile de apărare, în creştere în lume, au atins 1.650 miliarde de dolari în 2015

Bugetele militare înregistrează o creştere la nivel global în 2015, cu un total de 1.650 miliarde de dolari, sumă ce va fi depăşită anul viitor, indică un raport publicat joi de institutul specializat IHS Jane's, preluat de AFP.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 15:45
Cheltuielile de apărare, în creştere în lume, au atins 1.650 miliarde de dolari în 2015

‘Cheltuielile mondiale în materie de apărare ar urma să crească de la 1.650 miliarde de dolari în 2015 la 1.680 miliarde de dolari în 2016’, se afirmă în raport, care ia în calcul bugetele a 104 state, reprezentând 99% din cheltuielile militare globale.

SUA se află în continuare pe primul loc în ce priveşte cheltuielile militare, însă acestea scad la 595 miliarde de dolari în 2015 faţă de 624 miliarde în 2014.

Pe locul secund se află China, cu 190 miliarde de dolari în 2015 (+9% comparativ cu cele 175 miliarde în 2014).

De altfel, ‘regiunea Asia-Pacific va fi forţa motrice a creşterii mondiale a bugetelor de apărare în următorii 5 ani’, prognozează institutul britanic.

Deocamdată, o altă ţară din regiune, Japonia, se află pe locul 7, cu 49 miliarde de dolari în anul curent.

Europa, care înregistrase o scădere de 1,3% pe an începând din 2010, dă semne de stabilizare, mai ales în contextul crizei din Ucraina, relevă Jane’s, anticipând o perioadă de creştere a cheltuielilor de apărare pe continent.

Marea Britanie, locul 3 mondial cu 66 miliarde de dolari, şi Franţa, locul 4 cu 56 miliarde, se înscriu în nota de stabilitate, în timp ce Polonia şi Ucraina înregistrează creşteri de aproape 22%, respectiv 70%.

O altă ţară din zonă, Rusia, a trecut de pe locul 8 în lume în 2014, cu 44,6 miliarde de dolari, la locul 5 în anul curent, cu peste 54 miliarde de dolari.

În schimb, în pofida conflictelor care îl zguduie, Orientul Mijlociu este regiunea unde se înregistrează cele mai importante scăderi ale cheltuielilor militare, motivul principal fiind scăderea preţului petrolului, conform aceluiaşi raport.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...