Cheltuielile militare au crescut în China, Rusia şi în Europa de Est, în 2014 – Sipri

Cheltuielile militare au crescut în 2014 în China şi Rusia, precum şi în Europa de Est din cauza crizei din Ucraina, potrivit statisticilor publicate luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri), informează AFP.
Economica.net - lun, 13 apr. 2015, 05:15
Cheltuielile militare au crescut în China, Rusia şi în Europa de Est, în 2014 - Sipri

Statele Unite rămân ţara care cheltuieşte cel mai mult. Dar cheltuielile au scăzut cu 6,5% într-un an în 2014, la 610 miliarde de dolari. Ele rămân peste 45% faţă de nivelul lor dinainte de 11 septembrie 2001.

Cu 84,5 miliarde dolari, Rusia ocupă locul trei, precedată de China ale cărei cheltuieli sunt estimate la 216 miliarde dolari, o creştere de 9,7%, scrie Agerpres.

Cheltuielile Rusiei au crescut cu 8,1% în 2014, ca parte a modernizării forţelor armate. O creştere de 15% a cheltuielilor este prevăzută în bugetul pentru 2015, dar ar putea fi subevaluată din cauza conjuncturii economice.

Conflictul ucrainean a determinat multe ţări din Europa centrală, ţările baltice şi nordice să-şi revizuiască politica de apărare.

‘Criza din Ucraina a alterat fundamental situaţia de securitate din Europa, dar până în prezent repercusiunile asupra cheltuielilor militare s-au manifestat mai ales în ţările frontaliere cu Rusia’, a explicat într-un comunicat un expert Sipri, Sam Perlo-Freeman.

În Ucraina, cheltuielile militare au crescut cu 23% în 2014 într-un an, la 4 miliarde dolari. Ele sunt de aşteptat să se dubleze în 2015.

Polonia a crescut bugetul consacrat apărării cu 13% în 2014. Acesta prevede o creştere de 38% în 2015 şi ar trebui să depăşească ţinta de 2% din PIB fixată de NATO din care ea face parte, subliniază Sipri.

În lume, cheltuielile militare au scăzut pentru al treilea an consecutiv, cu 0,4% într-un an, la 1,776 miliarde de dolari.

‘Scăderea constantă în ultimii ani a cheltuielilor militare în Statele Unite şi Europa de Vest dar în creştere în restul lumii s-a menţinut în 2014, deşi cheltuielile în America Latină au rămas în ansamblu neschimbate’, notează raportul.

În Africa, cheltuielile militare au crescut cu 5,9% şi 5% în Asia şi Oceania, în regiune conducând China, care consacră între 2,0% şi 2,2% din PIB apărării de zece ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...