Cheltuielile pentru serviciile cloud au atins un nivel record în T4 2019. Cum şi-au împărţit piaţa ginganţii Amazon, Microsoft, Google şi Alibaba

Piaţa mondială a serviciilor de infrastructură cloud a atins un nivel record în cel de-al patrulea trimestru al anului 2019, când cheltuielile pentru aceste servicii au crescut cu 37% până la peste 30 de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport al companiei de analiză Canalyst.
Lidia Neagu - mar, 04 feb. 2020, 19:31
Cheltuielile pentru serviciile cloud au atins un nivel record în T4 2019. Cum şi-au împărţit piaţa ginganţii Amazon, Microsoft, Google şi Alibaba

Amazon Web Services (AWS) a rămas furnizorul dominant de servicii cloud în trimestrul 4, cu 32,4% din cheltuielile totale, în timp ce Microsoft Azure și-a mărit cota cu trei puncte procentuale, la 18% faţă de aceeași perioadă din 2018. Google Cloud a fost cel de-al treilea furnizor de servicii cloud, cu o cotă de 6%, urmat de Alibaba Cloud cu 5,4%.

Cheltuielile globale totale pe tot anul 2019 au depășit 107 miliarde de dolari, în creștere de la 78 de miliarde de dolari în 2018, conform datelor Canalys. Compania de analiză spune că studiul său evidențiază „extinderea fără întrerupere a industriei IT, determinată de inițiative de transformare digitală în toate industriile”.

Canalys spune că organizațiile își măresc cheltuielile pentru calcul, stocare și alte servicii bazate pe cloud la cerere pentru a analiza și interpreta seturi de date în creștere și pentru a satisface nevoile interne ale developerilor pe măsură ce construiesc noi aplicații și servicii.

Concurența dintre principalii furnizori de servicii cloud a continuat să se intensifice pe parcursul anului trecut, dar AWS încă îşi depășește de departe concurenții. 

Afacerile AWS a fost cu 2,4 miliarde de dolari mai mari în trimestrul IV decât în aceeași perioadă din 2018, iar Canalys afirmă că investițiile în vânzări și resurse de marketing ale companiilor, combinate cu disponibilitatea generală a AWS Outposts și lansarea zonelor locale AWS vor determina o creștere suplimentară şi în viitor. Pe intreg anul, compania deţinută de miliardarul Jeff Bezos a avut o cotă de piaţă de 32,2%, în uşoară scădere faţă de anul precedent. 

În ceea ce privește rata de creștere a companiei Microsoft Azure, Canalys remarcă că a fost mai mare în ultimul trimestru, deoarece a obținut tracțiune în conturile enterprise și a beneficiat de acoperirea largă a canalului său. În anul 2019, cota de piaţă a fost de 18,1%

Pe locul tre se află Google Cloud, care a continuat să progreseze în atragerea noilor clienți enterprise și dezvoltarea rețelei sale de parteneri. De asemenea, si-a crescut substanțial forța de vânzări în ultimul an. Anul trecut cota de piaţă a fost de 6,2%.

Alibaba Cloud a rămas lider în China, iar creșterea sa a fost accelerată. Acesta își propune să-și extindă baza de clienți enterprise în restul regiunii Asia-Pacific și Europa, unde utilizează distribuția pe două niveluri. Cota de piaţă a fost de 5,2%.

Previziuni pentru următoarea perioadă

„Organizațiile din toate industriile, de la servicii financiare la asistență medicală, trec la furnizorii de tehnologie. Mulți folosesc o combinație de modele IT multi-cloud și IT hibrid, recunoscând punctele forte ale fiecărui furnizor de servicii cloud și diferitele medii de operaţii de calcul necesare pentru sarcini specifice”, a spus analistul șef al Canalys, Alastair Edwards.

Potrivit lui Edwards, implicarea clienților începe să se maturizeze, mai multe organizații s-au angajat la acorduri pe mai mulți ani pe termen lung cu furnizorii de servicii cloud, deoarece acestea trec de la utilizarea ad-hoc și necontrolată la o abordare mai gestionată și predictibilă.

„Rolul partenerilor va deveni mai important, pe măsură ce crește utilizarea cloud, în ceea ce privește definirea strategiilor de aplicare, integrarea în procesele de afaceri, optimizarea experiențelor utilizatorilor, guvernanța și conformitatea, precum și securizarea datelor și a volumului de muncă”, a concluzionat Edwards.

Canalys prognozează că tendința spre operarea mai multor aplicații, atât noi, cât și existente, în medii cloud publice, va continua în următorii cinci ani – iar organizațiile vor căuta să profite de „accesul nelimitat la capacitate, servicii mai avansate, precum inteligenţă artificială şi analytics, precum și API-uri și alte instrumente pentru a accelera dezvoltarea lor digitală”.

„Cheltuielile cu serviciile de infrastructură cloud vor crește cu 32% în 2020 până la 141 miliarde de dolari. Momentul va continua, cheltuielile totale ajungând la 284 miliarde de dolari în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
Ciucă: România este interesată să termine necesarul de consum utilizând terminalul de gaze lichefiate egiptean
România este interesată să completeze necesarul de consum utilizând terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) egiptean, până la momentul la care va putea valorifica gazele de mare adâncime......
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Virgil Popescu: Nu există motive de îngrijorare. Vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ...
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Moody’s confirmă ratingul Bulgariei dar previzionează amânarea adoptării euro
Agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "Baa1" ratingul Bulgariei pe termen lung, în valută şi monedă ...
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Record de producție de energie electrică al centralei de la Brazi a Petrom, anul trecut
Centrala pe gaze în ciciu combinat de la Brazi, operată de Petrom, a înregistrat anul trecut o producție-record de energie ...