Chevron renunţă la gazele de şist şi pleacă din România

Compania americană Chevron renunţă la concesiunile de zăcăminte de gaze de şist din România si va pleca din ţara noastră, potrivit presei internaţionale.
Economica.net - sâm, 21 feb. 2015, 09:09
Chevron renunţă la gazele de şist şi pleacă din România

Compania americană Chevron renunţă la explorarea gazelor de şist din România şi va părăsi ţara noastră, potrivit The Wall Street Journal, care citează oficiali ai companiei. Chevron nu a făcut încă un anunţ oficial.

La începutul lunii februarie, compania americană a anunţat, pentru ECONOMICA.NET, că încă analizează rezultatele explorărilor din România, după ce a părăsit Polonia. „Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj la sonda de explorare de la Siliştea şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite”au declarat oficialii companiei.

„Chevron Romania a finalizat operaţiunile asociate astupării sondei sale de explorare de la perimetrul Siliştea 1A, situat în apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti, județul Vaslui și derulează lucrări de reamenajare a terenului, în conformitate cu permisele obţinute. Chevron continuă să dețină toate autorizaţiile şi permisele necesare pentru această locație” au mai spus, la începutul lunii februarie, reprezentanţii Chevron.

În noiembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat că este foarte posibil ca România să nu dispună de rezerve de gaze de şist. „Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care există”, a spus Victor Ponta.

După declaraţia premierului, Chevron a anunţat că studiul pentru evaluarea potenţialului de gaze de şist în România nu a fost încă finalizat.

Potrivit unui raport mai vechi al US Energy Information Agency,  rezervele de gaze naturale pe care România le poate exploata din punct de vedere tehnic din şisturi se ridică la 1.440 de miliarde de metri cubi. Rezervele de gaze convenţionale s-ar ridica la doar 113 milioane de metri cubi. Chevron avea în România concesionate zăcăminte în Moldova şi în sudul Dobrogei.

Chevron a decis recent, să renunţe la explorarea gazelor de şist din Polonia, un sector care nu a reuşit să îndeplinească aşteptările de tranformare a furnizării de energie în Europa de Est, potrivit unei relatări Reuters din data de 1 februarie, care citează compania.

Divizia Chevron din Polonia „a decis să renunţe la operaţiunile legate de gazele de şist din această ţară deoarece oportunităţile de aici nu mai concurează favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron”, se arată în declaraţia companiei publicată sâmbătă.
Şi firmele Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la explorarea gazelor de şist în Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu 60%, scumpirea la populație e în pixul lui Nicușor Dan
EXCLUSIV Romgaz a dublat prețul gazelor către Elcen, se putea și mai rău. Costul căldurii crește în București cu ...
Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel de acum, preț care este totuși bun în condițiile în care cotația gazului pe piețe a explodat. Costul de......
EXCLUSIV Faliment City Insurance. RCA de la stat pentru  șoferii români? Una dintre cele doar opt firme rămase pe piață cere singură să renunțe la RCA
EXCLUSIV Faliment City Insurance. RCA de la stat pentru șoferii români? Una dintre cele doar opt firme rămase pe piață ...
Austriecii de la Uniqa Asigurări, firmă care desfășoară o retragere ordonată de pe piața din România în ultimii ...
Biden dă asigurări că nu-și dorește ca SUA să ajungă la un Război rece cu China
Biden dă asigurări că nu-și dorește ca SUA să ajungă la un Război rece cu China
Joe Biden a afirmat marţi, la ONU, că nu-şi doreşte un "nou război rece cu China" şi şi-a apărat angajamentul faţă ...
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar ...