Chișinău: Vicepremierul Candu i-a cerut lui Dmitri Rogozin suspendarea sancţiunilor economice impuse R.Moldova

Vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia, în cadrul unei întâlniri cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, că restricţiile aplicate în cazul Republicii Moldova sunt excesive şi nejustificate prin prisma angajamentelor şi practicilor internaţionale şi contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral care reglementează schimburile comerciale cu Federaţia Rusă, informează joi un comunicat al Ministerului Economiei de la Chişinău transmis Agerpres.
Economica.net - joi, 21 aug. 2014, 20:46
Chișinău: Vicepremierul Candu i-a cerut lui Dmitri Rogozin suspendarea sancţiunilor economice impuse R.Moldova

Copreşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică s-au întâlnit joi la Chişinău, vicepremierul şi ministrul economiei Adrian Candu conducând delegaţia Republicii Moldova, în timp ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a condus delegaţia ţării sale.

La şedinţa comisiei au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii din domeniul agroalimentar, vamal sau al siguranţei alimentare.

Conform comunicatului citat, în cadrul discuţiilor a fost efectuat un schimb amplu de informaţii privind evoluţiile din ultimul timp în relaţiile comercial-economice, accentul fiind pus pe ultimele acţiuni ale Federaţiei Ruse referitoare la restricţiile impuse la importul mai multor produse moldoveneşti şi la introducerea unor taxe vamale.

Vicepremierul moldovean Andrian Candu a atras atenţia că restricţiile aplicate sunt excesive şi nejustificate prin prisma angajamentelor şi practicilor internaţionale şi contravin prevederilor cadrului juridic bilateral şi multilateral care reglementează schimburile comerciale cu Federaţia Rusă. Motivele luării măsurilor menţionate sunt mai mult de natura politică, decât economică, a spus vicepremierul Candu, conform comunicatului citat.

Ministrul economiei de la Chişinău a subliniat, în context, importanţa menţinerii unui dialog constructiv între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în vederea identificării unor soluţii reciproc acceptabile pentru ambele părţi, în interesul cetăţenilor din cele două ţări. Ministrul moldovean al economiei a pledat pentru continuarea consultărilor la nivelul şefilor instituţiilor guvernamentale de profil şi experţilor vizaţi în baza situaţiei obiective existente în raporturile comerciale, cu suspendarea aplicării sancţiunilor şi interdicţiilor impuse pe perioada negocierilor.

La rândul lui, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a evidenţiat necesitatea continuării dialogului la nivel bilateral pentru identificarea soluţiilor care să permită redresarea situaţiei la nivel de experţi şi instituţii.

În plus, Rogozin a confirmat disponibilitatea Rusiei de a facilita organizarea întrevederilor programate pe parcursul lunii septembrie.

Pe de altă parte, vicepremierul rus a vorbit despre necesitatea ‘considerării intereselor agenţilor economici din Transnistria’, mai menţionează comunicatul Ministerului Economiei de la Chişinău.

Nu în ultimul rând, un subiect al discuţiilor a fost şi cooperarea moldo-rusă în domeniul energetic. În cadrul convorbirilor, partea moldovenească a menţionat necesitatea extinderii contractelor existente de tranzit şi furnizare a gazelor naturale pentru 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...