1EUR = 4.8705 RON

Finanţe şi bănci

Chiar şi în lipsa amenzilor, numărul asigurărilor obligatorii de locuinţe a crescut în 2015

De teama cutremurelor, românii au început să îşi asigure locuinţele. Astfel, anul trecut numărul poliţelor PAD (asigurare obligatorie a locuinţei) a crescut cu 6,2% ajungând la o pondere de 21,29% în totalul locuinţelor existente în România. Cu toate acestea, nici o familie nu a primit amendă pentru faptul că nu are asigurare obligatorie a locuinţei.

 

Potrivit statisticilor publicate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) la 31 decembrie 2015, numărul total al poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei a ajuns la 1.590.954 faţă de 1.491.329, poliţele obligatorii active înregistrate la sfârşitul lunii decembrie 2014.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS) totalul gospodăriilor înregistrate în România în 2015 era de 7.470.000, ceea ce înseamnă că doar 21,29% dintre locuinţele din România deţin o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. Procentul este totuşi în uşoară creştere faţă de anul 2014, când ponderea locuinţelor asigurate era de 19,96%.

Comparativ cu 2014, ponderea bucreştenilor în total asiguraţi este în scădere, de la 20% în 2014 la 19% în 2015. Totuşi bucureştenii au cea mai mare pondere, alături de zona Munteniei, în totalul asiguraţilor la nivel naţional. De altfel, zona Capitalei este una dintre cele mai expuse la riscul de cutremur. Marginal au crescut alte regiuni ale României, spre exemplu în Transilvania cu 1%.

În dorinţa de a îmbunătăţi gradul de acoperire, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a stabilit în strategia pe 2016 constituirea unui grup de lucru, în colaborare cu membri ai UNSAR (Uniunea Naţională a Asigurătorilor din România) şi PAID pentru a identifica soluţii. Asigurătorii se plâng de tariful scăzut (costul poliţelor variază între 10-20 de euro pentru valori asigurate de 10.000 şi 20.000 de euro în cazul producerii unui dezastru natural) raportat la daunalitate şi vorbesc de introducerea franşizei sau creşterea primei de asigurare.

Reprezentanţii ASF vor să găsească soluţii pentru creşterea numărului de asiguraţi fără să scumpească poliţa. Sancţiunile sunt însă ca şi inexistente pe această zonă: primăriile ar trebui să amendeze proprietarii pentru că nu au asigurare obligatorie a locuinţei, dar ar însemna să îşi penalizeze singure electoratul. Tocmai de aceea, din 2010 de când asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor naturale a devenit obligatorie nu a fost dată nici o amendă.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO