Chile: Preşedintele anunţă remanierea guvernului, însă protestele violente continuă

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a efectuat luni o remaniere guvernamentală, dar fără a reuşi pentru moment să aplaneze tensiunile sociale, noi ciocniri între protestatari şi forţele de ordine având loc luni, relatează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - mar, 29 oct. 2019, 05:51
Chile: Preşedintele anunţă remanierea guvernului, însă protestele violente continuă

Înfruntări între manifestanţi şi forţele de ordine s-au produs în centrul Santiago de Chile, la doar câteva ore după declaraţiile şefului statului privind remanierea.

 

 

 

Ciocnirile au avut loc nu departe de Palatul La Moneda, în timp ce o manifestaţie paşnică de zeci de mii de persoane a avut loc în acelaşi timp în Plaza Italia, devenită epicentrul manifestaţiilor de la începutul protestelor.

Ciocniri au fost semnalate de media locale şi în oraşele Concepcion (centru) şi Valparaiso, unde se află sediul parlamentului.

Aşa cum a anunţat sâmbătă, a doua zi după o mobilizare istorică împotriva inechităţii socio-economice care a adunat peste un milion de persoane în ţară, şeful conservator al statului a anunţat o remaniere a guvernului.

Opt miniştri, printre care cei foarte criticaţi de la Interne, Economie şi Finanţe, au fost înlocuiţi, respectiv o treime din guvern.

„Aceste măsuri nu rezolvă toate problemele, dar este vorba despre un prim pas important”, a declarat Pinera într-un discurs susţinut la Palatul La Moneda.

„Ele reflectă voinţa fermă a guvernul nostru şi angajamentul puternic al fiecăruia dintre noi pentru un Chile mai just şi mai echitabil pe plan social”, a adăugat şeful statului, un foarte bogat om de afaceri, în funcţie din martie 2018 după ce a mai fost preşedinte şi în perioada 2010-2014.

Printre miniştrii demişi se află ministrul de interne şi pentru securitate Andres Chadwick. Este vorba despre un văr al lui Pinera foarte criticat de la începutul crizei soldate cu 20 de morţi, dintre care cinci în urma intervenţiei forţelor de securitate, şi sute de răniţi.

Ministrul finanţelor, Felipe Larrain, a părăsit şi el guvernul. Larrain a fost considerat de mulţi chilieni desprins de realitate după ce a declarat în septembrie, anunţând cifrele favorabile privind inflaţia, că „romanticii” pot chiar să cumpere flori, întrucât preţul acestora a scăzut.

Un alt ministru remaniat este Andres Fontaine, ministrul economiei. El i-a enervat pe chilieni când le-a recomandat „să se trezească mai devreme” pentru a evita creşterea tarifului biletului de metrou la orele de vârf.

Această creştere a preţului cu peste 3% a fost detonatorul celei mai grave mişcări de contestare socială de peste treizeci de ani în acest stat din America latină

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...