Chimcomplex Borzeşti îşi menţine intenţia de a face o oferta pentru Oltchim, în ciuda investigaţiei UE asupra combinatului

Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de Ştefan Vuza, anunţă că îşi menţine intenţia de a face o oferta pentru Oltchim, în ciuda investigaţiei UE asupra combinatului. Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situației financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
Economica.net - vin, 08 apr. 2016, 18:58
Chimcomplex Borzeşti îşi menţine intenţia de a face o oferta pentru Oltchim, în ciuda investigaţiei UE asupra combinatului

„Chimcomplex se angajează ferm în continuare să depună în perioada urmatoare o ofertă de achiziţionare ale activelor viabile aparţinând combinatului din Râmnicu Valcea, grupate în societatea Oltchim SPV, ţintind crearea Companiei Naţionale de Chimie, companie ce va avea rolul de a repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, prin forţa comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate”, se arată într-un comunicat de presă al Chimcomplex.

Compania spune că a fost informată de către administratorul judiciar al Oltchim în legaturăa cu investigaţia declanşată de Comisia Europeană, şi că investigatia „vizează natura datoriilor pe care Oltchim SA le are către statul român, prin AAAS”.

Citeşte şi: Oltchim: Comisia Europeană investighează dacă au fost respectate normele UE privind ajutoarele de stat

În continuare, compania explică că potrivit „planului de reorganizare propus de consorţiul Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL şi aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activităţii acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A”.

Astfel, potrivit sursei citate, investigaţia Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu şi Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Chimcomplex transmite că această informaţie a fost certificată şi de reprezentanţii a trei case de avocatură din România, cu care specialiştii companiei s-au consultat.

În acelaşi timp însă, Chimcomplex atrage atenţia „că dacă prin investigaţia Comisiei Europene ce va dura aproximativ un an, se constată că într-adevăr statul român nu a respectat în cazul Oltchim SA normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui să recupereze acest ajutor, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanşarea falimentului. Prin urmare în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă săbajungă într-o situaţie ce va afecta atât activitatea şi salariaţii acestuia, cât şi creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-şi mai recupera vreodata creanţele deţinute”.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei. Statul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă. De atunci, aceasta a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (și aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că prețul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, la nivel naţional, sâmbătă, nu există niciun pat liber la terapie intensivă ...
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Croații pot călători în Statele Unite fără viză începând de astăzi
Din această sâmbătă, cetăţenii Croaţiei pot călători în Statele Unite fără a obţine viză, potrivit ambasadei ...
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...